Euro

Frank de Boer više nije selektor Nizozemske

Kad su mi ponudili posao selektora, smatrao sam da je to čast i izazov, ali bio sam svjestan i pritiska koji će me zadesiti od trenutka kad sam imenovan

Dva dana nakon što je nizozemska nogometna reprezentacija neočekivano ispala od Češke u osmini finala Europskog prvenstva, selektor “Oranja” Frank de Boer podnio je ostavku.

“Cilj nije ostvaren i odlučio sam ne nastaviti kao nacionalni trener,” kazao je De Boer za web stranicu Nizozemskog nogometnog saveza (KNVB).

De Boer je reprezentaciju preuzeo u septembru prošle godine nakon što je Ronald Koeman preselio u Barcelonu i u 15 utakmica upisao je osam pobjeda, četiri remija i tri poraza.

“Kad su mi ponudili posao selektora, smatrao sam da je to čast i izazov, ali bio sam svjestan i pritiska koji će me zadesiti od trenutka kad sam imenovan. Ta se pritisak tek povećava, a to nije zdrava situacija za mene, kao ni za ekipu uoči nastavka kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo,” dodao je, prenosi Hina.

Direktor KNVB-a Nico-Jan Hoogma je dodao kako je cilj bio barem ulazak u četvrtfinale, te kako će ime novog selektora biti ubrzo poznato.

“Frankov izbor je završio drukčije nego što smo se nadali. Sada moramo brzo naći nasljednika jer 1. septembra igramo važnu kvalifikacijsku utakmicu protiv Norveške u Oslu,” kazao je Hoogma.

Nizozemska je poražena u osmini finala EP-a od Češke rezultatom 2:0.