Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sastanak koalicije

Utvrđeni ciljevi zajedničkog djelovanja SDS-a, PDP-a i DNS-a: Narod ne treba da se brine

stranke (1)

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović istakao je da opozicione stranke napreduju korak po korak i idu u pravom pravcu

Tokom današnjeg sastanka delegacija Srpske demokratske stranke (SDS), Partije demokratskog progresa (PDP) i Demokratskog narodnog saveza (DNS), čiji domaćin je bio predsjednik PDP-a Branislav Borenović, utvrđeni su ključni programski ciljevi zajedničkog djelovanja koji predstavljaju polazne zajedničke osnove prema kojima će stranke voditi u izradi svojih programa, saopćeno je iz PDP-a.

– Na jednom od prethodnih sastanaka, PDP je predložio programske i vrijednosne principe koji treba da budu polazna tačka za saradnju i stranačke programe. Danas smo napravili naredni korak utvrdivši programske ciljeve u koje su, pored naših, građeni prijedlozi SDS-a, DNS-a i narodnog poslanika Nebojše Vukanovića. Bitno je, prije svega, okupiti se oko ideje, principa i programa, a ne podjele eventualnog političkog plijena. To je princip PDP-a od kojeg ne odustajemo – rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

On je kazao da je ključni cilj zajedničkog djelovanja zaštita i stalno jačanje pozicije Republike Srpske te da su određeni programski prioriteti, koji obuhvataju vladavinu prava, borbu protiv kriminala i korupcije, jačanje ekonomije i zapošljavanje, kvalitetno obrazovanje, demografska obnova, racionalan i dobro organizovan zdravstveni sistem i poboljšanje položaja penzionera, demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida, te briga o ostalim socijalnim kategorijama. Dodaje da je to okvirni dokument koji daje dovoljnu širinu svakoj od tri političke partije da kreira svoje programe.

– PDP ima utvrđen Program obnove iz 2017. godine, koji obuhvata sve najznačajnije oblasti u društvu i koji će u narednim mjesecima biti inovinan i nadograđen – kaže Borenović.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović istakao je da opozicione stranke napreduju korak po korak i idu u pravom pravcu.

– Vjerujem da će nas na narednim sastancima biti još više i da ćemo širiti partnerske odnose i koaliciju te vjerujem da će sa nama sljedeći put biti i Nebojša Vukanović. Njegova politička snaga je ozbiljna, na nju računamo i treba da bude usmjerena prema našem političkim protivnicima, kao što svi trebamo imati odgovornost da svoje znanje, energiju, političko umijeće i ideje usmjerimo protiv vladajućeg režima – rekao je Šarović.

On dodaje da su pred trima strankama novi period i izazovi.

– Imaćemo još ideja koje ćemo predstaviti građanima kako bismo pokazali da promjene koje mi nudimo bitne za bolju budućnost Republike Srpske, a mi imamo dovoljno odgovornosti da ih ostvarimo – navodi Šarović.

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić rekao je da narod traži da stranke i lideri budu ozbiljni, odgovorni i vjeruju u budućnost naroda u Republici Srpskoj.

– Mi smo insistirali da se kreira zajednička programska platforma i zadovoljni smo što je i ovaj korak napravljen. Cilj je da prvo kažemo šta mi to nudimo Republici Srpskoj i narodu Republike Srpske, a potom pričamo o kandidatima koji će provesti to za šta se mi zalažemo – kaže Nešić.

On dodaje narod ne treba da se brine i da opozicija ide u dobrom pravcu.

– DNS jeste, biće i ostaće na braniku Republike Srpske, ali vjerujem i u sve ove ljude koji su sa nama i žele promjene, bolju i sigurniju budućnost naroda u Republici Srpskoj. Ključni princip oko kojeg stoje i DNS i PDP i SDS jeste da je Republika Srpska neupitna – Nešićeve su riječi.