Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Andy Robertson

Fudbaler Liverpoola je heroj rata protiv korone: “Nije htio da se išta sazna o tome”

Liverpool v Watford – Premier League

Pomaže već tri godine

Jedan od najboljih lijevih bekova na svijetu je samozatajni junak rata protiv korone u Britaniji. Nije htio da se to zna, ali brojni kojima pomaže nisu mogli odoljeti da ga ne “izdaju”.

Andy Robertson (26), sjajni lijevi bočni Liverpoola i kapiten reprezentacije Škotske je “misteriozni donator” koji tokom epidemije koronavirusa po Ujedinjenom Kraljevstvu svojim donacijama izdržava čak šest “banki hrane”.

Tako tamo zovu institucije koje su nešto između narodnih kuhinja i socijalnih samoposluga za siromašne i beskućnike, a usluge ovih banki su još važnije u vrijeme korone, kada su te ionako najosjetljivije kategorije stanovništva još ugroženije.

Robertson tokom pandemije finansira šest banki hrane na području rodnog Glasgowa, otkriva Times i ističe da je ovo samo dio dobrotvorstva igrača “ekstremno posvećenog humanitarnom radu i donacijama kojima pokušava poboljšati živote drugima, ali koji ne želi da se to zna”.

Isti izvor piše da Robertson pomaže banke hrane već tri godine i da je prošle sedmice donacijom olakšao funkcioniranje klinici koja brine o mentalno oboljelima.

Robertson, koji sedmično zarađuje 60 hiljada funti (oko 130.000 KM), tako na najplemenitiji način troši dio svog bogatstva, jer samo jedna od šest banki hrane koju izdržava, Glasgow NE Foodbank i koja se nalazi blizu Celtic Parka, od početka epidemije pripremila je čak 53 hiljade obroka.

“Hvala škotskom fudbaleru koji je donirao veliku količinu novca bankama hrane, uključujući i našoj. Ne možemo mu dovoljno zahvaliti” napisala je NE Foodbank na Twitteru, nakon čega se otkrilo da je taj “škotski fudbaler” upravo Robertson.