Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ricky van Wolfswinkel

Fudbaleru Basela otkrivena aneurizma mozga

van-wolfswinkel

Doktori su istakli da je aneurizma kod Van Wolfswinkela prethodno stanje i da nije uzrokovana potresom mozga

Ricky van Wolfswinkel, napadač Basela podvrgnut je liječenju aneurizme mozga, koja mu je otkrivena tokom pregleda zbog potresa mozga, prenosi Anadolu Agency (AA).

Naime, Van Wolfswinkel je u prvoj utakmici trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona protiv LASK Linza, koja je igrana 7. augusta, pretrpio lakši potres mozga, zbog čega je hospitalizovan. Holandskog fudbalera, nakon otkrivanja aneurizme, očekuje pauza od najmanje šest mjeseci. No, on je izuzetno sretan i zahvalan ljekarima.

Doktori su istakli da je aneurizma kod Van Wolfswinkela prethodno stanje i da nije uzrokovana potresom mozga.

“Veoma sam zahvalan što je otkrivena aneurizma mozga. Ona se obično ne otkrije na vrijeme, nego tek kada pukne i prouzrokuje dugotrajna oštećenja mozga. Nisam imao nikakve simptome, tako da nismo znali da je u mozgu. Ljekari su napravili više pretraga i na kraju su otkrili da imam aneurizmu“, rekao je 30-godišnji Van Wolfswinkel.

Aneurizma je oteklina na krvnoj žili, u ovom slučaju mozga, koja često izgleda kao bobica ili balončić. Aneurizma može procuriti ili puknuti, te izazvati krvarenje u mozgu.

Van Wolfswinkel je profesionalnu karijeru počeo u Vitesseu, a potom je igrao za Utrecht, Sporting Lisabon, Norwich City, Saint-Etienne, Betis i sada Basel. Za švajcarski klub je odigrao 70 takmičarskih utakmica i postigao 30 golova. U dresu reprezentacije Holandije upisao je dva nastupa.