Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Škotska

Fudbalska sezona suspendovana barem do 10. juna

ricksen1 (1)
Ricksen u dresu Rangersa

Takmičenja pod ingerencijom SPFL-a prekinuta su 13. marta i prvobitnom odlukom bila su suspendovana do 30. aprila

Škotska profesionalna fudbalska liga (SPFL) donijela je odluka da se sezona zbog globalne pandemije novog koronavirusa suspenduje barem do 10. juna, prenosi Anadolu Agency (AA).

Takmičenja pod ingerencijom SPFL-a prekinuta su 13. marta i prvobitnom odlukom bila su suspendovana do 30. aprila. Međutim, sada je poznato da se fudbal u Škotskoj neće igrati najmanje tri mjeseca, s tim da će klubovi članovi SPFL-a ove sedmice također glasati o eventualnom potpunom okončanju sezone u nižim ligama.

“Poruka je vrlo jasna. Vladine restrikcije uvedene kako bi se spasili životi moraju se poštovati i nema izgleda za brzi povratak treninzima, a kamoli za odigravanje utakmica u Škotskoj nekoliko narednih sedmica. Odluka da se suspenduje sav fudbala barem do 10. juna je pomoć klubovima u osiguravanju sigurnosti i dobrobiti igrača, osoblja i navijača kao i preduzimanje koraka za ublažavanje njihovih troškova“, rekao je Rod Petrie, predsjednik Fudbalskog saveza Škotske.

Dodao je da je škotski fudbal uz sve koji rade u Nacionalnoj zdravstvenoj službi Škotske, te nakon donesene odluke ne bi trebao predstavljati dodatno opterećenje na njih u vrijeme kad se njihovi resursi napregnuti do krajnjih granica zbog COVID-19.

Svi klubovi članovi SPFL-a, njih 42, u petak uvečer će glasati o tome da li će se okončati Championship, Prva divizija i Druga divizija. Najjači škotski stepen takmičenja, Premier liga, ostaće odgođen “kako bi se pružila najbolja moguća prilika“ za završetak sezone, a konačnu odluku da li će se igrati ili ne donijeće SPFL u skladu sa situacijom vezanom za globalnu pandemiju koronavirusa.