Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

postignut dogovor

EU: Paket pomoći od 540 milijardi eura za prevazilaženje krize izazvane koronavirusom

evropska-unija

Dogovor je postignut nakon 20-satnih pregovora, a čelnik eurozone Mario Centeno saopćio je da je plan pomoći namijenjen radnicima, privrednicima i zdravstvenim sistemima članica

Ministri finansija zemalja eurozone postigli su dogovor o paketu pomoći za prevazilaženje krize izazvane pandemijom COVID-19, a riječ je o paketu vrijednom 540 milijardi eura.

Dogovor je postignut nakon 20-satnih pregovora, a čelnik eurozone Mario Centeno saopćio je da plan pomoći ima tri stuba.

“Plan treba pomoći radničkoj populaciji, privrednicima i zdravstvenim sistemima u zemljama članicama“, kazao je Centeno.

Evropska unija tako namjerava sa 100 milijardi eura pokrenuti shemu privremenog rada kako bi se spriječilo da milioni radnika ostanu bez posla.

Evropska investiciona banka će pozajmiti 200 milijardi eura malim i srednjim preduzećima u Evropi.

Članice također, mogu tražiti kredit u iznosu do dva posto njihovog bruto nacionalnog proizvoda od Evropskog mehanizma za stabilizaciju (ESM), tijela koje je formirano nakon recesije iz 2008. godine.

ESM zajmovi mogu finansirati samo troškove zdravstvene zaštite, liječenja ili prevencije.

Postupak će nadzirati Europska komisija, a ESM raspolaže sa ukupno 240 milijardi eura fonda.

Koronavirus se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Wuhanu, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je 11. marta ove godine proglasila globalnu pandemiju COVID-19.

Prema podacima Univerziteta “Johns Hopkins”, u svijetu je koronavirusom zaraženo 1,6 miliona ljudi. Od posljedica zaraze umrlo je 95.735 oboljelih, a izliječeno je 355.079 osoba.