ko je krivi, a ko pravi?

Fudbalski rat u Goraždu iniciran iz Sarajeva ulazi u novu fazu

Aida_Obuca (1)
Aida Obuća / FOTO: Fena

Pred našu kameru Žuga je odbio stati nakon sjednice. A, imali smo samo jedno pitanje; jesu li Izmjene i dopune Pravilnika koje je donio u suprotnosti za zakonom, te zašto i na čije insistiranje ih je donio

U ovoj državi, mnogi će je nazvati ovakom ili onakvom, ali kakva god da je naša je, pare nisu najveći problem. Para ima, samo je pitanje kako se one raspoređuju. U ovoj državi, neki će reći nakaradnoj, ali opet i ako jeste nakradna, naša je, zakoni nisu baš najbolji, nisu najpreciziniji, pa je moguće i krasti po zakonu, ali i takvi kakvi su trenutno, nisu najveći problem ovog društva.

Najveći problem ovog društva je nepoštivanje i otvoreno kršenje ne samo loših zakona, nego i onih najboljih, najpreciznijih. I to od strane ljudih koji su plaćeni, nerijetko i masno, da “samo” provode te zakone. Najveći problem ove države u svim sferama društva je taj što je nepoštivanje i kršenje zakona nerijetko moguće bez ikakve sankcije. Nažalost, ni sport nije pošteđen takvih praksi.

Skupština Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde početkom ove sedmice održala je tematsku sjednicu o sportu, koja nije previdena kraju. Prekinuta je.

Jedan od razloga, i to čini se ključnih zbog kojeg je skupštinsko zasjedanje prekinuto bez bilo kakvog rezultata, odluke ili zaključka, jeste odugovlačenje da se nadležni za provođenje zakona i rad po zakonu, late svog posla i provjere je li nešto po zakonu ili nije.

Begić želi fotelju još četiri godine

Prije skoro četiri godine, organizovani su fudbalski izbori u BiH. Da bi se formirao Federalni, a potom i državni Savez, bilo je neophodno prvo obaviti izbor na kantonalnom (u RS na područnom nivou). Kada je FS BPK u pitanju, prije Izborne, upriličena je Izvještajna skupština FSBPK, na kojoj se pojavio i Elvedin Begić, aktuelni predsjednik NSBiH, koji u fotelju u Izvršnom odboru NSBiH sjedi skoro osam godina. I želi još barem četiri.

Jedini cilj te Izvještajne skupštine bio je testiranje omjera snaga u Skupštini BPK, odnosno da li Begićev najveći oponent i kritičar (tada član Izvršnog dobora NSBiH) Senad Islam ima i dalje podršku svoje baze.

Glasanje o jednoj potpuno nebitnoj stvari, pokazalo je da je većina tada prisutnih delegata bila uz Islama, kojeg se Begić po svaku cijenu želio riješiti. Jer, Islam (kao i Amer Halep, te Ibro Adilagić) postajali su problem. Samo iz jednog razloga, prije dizanja ruku na Izvršnom odboru NSBiH, počeli su pitati za šta to glasaju i je li to za šta glasaju po važećim zakonima ove države i važećem Statutu NSBiH.

Takozvana Izvještajna skupština FSBPK, koja bi se prije mogla nazavati “testna”, bila je okidač da se krene u vanstaturano i po mnogima vanzakonsko djelovanje. Ubrzo je zakazana Izborna skupština FSBPK, na kojoj su se pojavili – novi delegati! Oni koji su na “testnoj” skupštini svojim glasanjem otkrili da i dalje stoje uz Begićevog protivnika, jednostavno su pobrisani sa spiska delegata i zabranjen im je ulazaka na Skupštinu FS BPK. Za legalizaciju svega što je išlo na ruku Begiću u izborima na nižim nivoima bila je zadužena komisija na čijem je čelu bio Nermin Kljajić, koji će dvije godine kasnije postati ministar unutrašnjih poslova USK-a.

Na Izbornoj skupštini NSBiH te 2016, predstavnici UEFA-e krstili su se dok su slušali rezultate glasanja za Izvršni odbor NSBiH, koji su pokazivali da od 60 delegata svih 60 diže ruku za istog kandidata. A, ti delegati nisu baš ličili na Sjevernokoreance.

Prošlo je od tada skoro četiri godine, a na starnu bezakonja u međuvremenu, po svemu sudeći zagazili su i neki dužnosnici bivšeg saziva Vlade BPK i lokalnih sudova.

Klubovi okupljeni oko FK Goražda, najuspješnijeg kluba iz BPK, koji su odlučili legalnim putem vratiti svoja prava u FS BPK, formirali su, kako zakon nalaže Fudbalski savez Općine Goražde i krenuli u proceduru preregistracije FS BPK, a koja je bila potrebne nakon usvajanja Zakona o sportu u BPK iz 2011. godine. Sve je mirisalo da će se FS BPK konačno vratiti u zakonske okvire, do 2018. godina, kada tadašnji ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Damir Žuga iz samo njemu znanih razloga, odlučuje da donese Izmjene i dopune Pravilnika o registraciji, kojim je poništena registracija FSO Goražde čime je taj Savez jednostavno izbrisan iz Registra kod Ministarstva sporta.

Nakon niza pokušaja da to ospore, predstavnici klubova okupljenih oko FSO Goražde, obratili su se na kraju Skupštini BPK, sa samo jednim zahtjevom, da se preispita i provjeri zakonitost odluka donesenih od 2016. do danas.

Pozderović: Teške zloupotrebe

– Ovaj problem je dosegao kulminaciju 2016. godina kada je održana Izborna skupština FS BPK. Tada je javnost upoznata sa teškim zloupotrebama ovlasti i uzurpacijom Skupštine FS BPK, kada mnogim delegatima nije dozvoljeno da uđu na Skupštinu. Od te 2016. nijedan delegat iz fudbalskih klubova koji čine Opštinski fudbalski savez Goražde nije učestvovao u bilo kojoj sjednici Skupštine FS BPK. OFS Goražde se zajedno sa fudbalskim klubovima obratio Skupštini BPK sa jednim dopisom koji smo naslovili Zahtjev za zaštitu zakonitosti. Dakle, ne tražimo nikakve benefite, već zaštitu zakonitosti. A Zakon o sportu decidno je odredio kako se registruje kantonalni fudbalski savez. Mi smo zatražili od Skupštine BPK da se donese zaključak kojim će se obavezati resorna ministarstva odgovorna i nadležna za ovu problematiku da jednostavno zaštite zakon i natjeraju neke da rade po zakonu, kaže za Fokus Admir Pozderović, predstavnik FK Goražde.

Fudbalski klub Gazija ni nakon sedam godina postojanja nikada nije postao član FS BPK, a radi se o klubu koji je bio čak i šampion Kantonalne lige BPK.

– Fudbalski savez BPK, na čelu sa Dinom Raščićem, napravio je veliku nepravdu FK Gazija. Raščić mi je putem telefona rekao da je on Bog i da dok je on na čelu FS BPK naš klub nikad neće biti primljene u Savez. Nisam ovdje došao da tražim pare. Bio sam u mogućnosti da se pomogne, radim na tome i danas, može se bez ikakve pomoći vlade, općine, samo sa stranim investicijama. Pare nam ne trebaju, nikada ih nismo ni tražili od kantona ili bilo koga. Od nadležnih u Kantonu samo tražimo da isprave nepravdu, ništa više, poručio je zastupnicima predsjednik FK Gazija Nedžad Kurtović, jedan od onih klubova koji su u sastavu OFS Goražde.

Prozvani Muhidin Raščić, prvi čovjek FS BPK i član Izvršnog odbora NSBiH također se pojavio na posebnoj sjednici Skupštine BPK i u svom obraćanju zastupnicima poručio kako “ovo što iznose gospodin Kurtović i gospodin Pozderović nema smisla”.

– Prije četiri godine na Izbornoj skupštini FS BPK se desio težak kriminal, u kojem se učestvovali ljudi koji su u institucijama nogometa i institucijama kantona. Imate Zakon o sportu, i jasno je šta taj Zakon o sportu propisuje. Tražimo samo da ispoštuje zakonitost, da se vidi ko radi po zakonu, ko ne radi po zakonu, kazao je Senad Islam obraćajući se zastupnicima u Skupštini BPK.

Žuga neće pred kameru

No, delegati nisu dobili priliku glasati o tom zahtjevu. Sjednica je prekinuta bez glasanja o spomenutom zahtjevu i to na prijedlog upravo Damira Žuge, bivšeg ministra sporta, a sada zastupnika u Skupštini BPK ispred Stranke za BiH.

Pred našu kameru Žuga je odbio stati nakon sjednice. A, imali smo samo jedno pitanje; jesu li Izmjene i dopune Pravilnika koje je donio u suprotnosti za zakonom i zašto i na čije insistiranje ih je donio.

Poziv na provjeru zakonitosti ranijih odluka, Mirsad Drljević, aktuelni član Izvršnog odbora NSFBiH i jedan od onih koji su odlučili 2016. igrati na strani Elvedina Begića, aktuelnog predsjednika NSBiH nazvao je nezakonitim aktivnostima, a zahtjev koji je dostavljen Skupštini BPK nazvao je podmetnutim.

– Institucije su uradile sve što treba i jedini mjerodavan savez je FS BPK. Imamo 10 presuda vezano za tu oblast, imamo presudu da je Skupština FS BPK 2016. bila legalna i legitimna, ustvrdio je između ostalog Drljević obraćajući se zastupnicima.

Iako su predstavnici “opozicije” od Skupštine BPK zatražili da se samo provjeri zakonitost donešenih odluka u prethodnom periodu, Drljević je to pokušao prebaciti na teren “mijašanja politike u fudbal”.

– UEFA i FIFA strogo zabranjuju miješanje politike u fudbal i samo možemo da nanasemo štetu fudbalu, upozorio je Drljević zastupnike tražeći od njih da odbiju zahtjev koji su podnijeli iz OFS Goražde.

Da, tačno je da FIFA i UEFA imaju nulti prag tolerancije prema miješanju poltike u fudbal, ali itekako imaju nulti prag tolerancije prema korpuciji i nezakonitim radnjama. I niti u jednom svom dokumentu FIFA i UEFA ne zabranjuju provjere zakonitosti i poštivanje zakona bilo koje države svoje članice. Niti poštivanje zakona definiše kao miješanje politike u fudbal.

Tokom razgovora sa involviranim u fudbalski rat na Drini, čuli smo i to da je upravo izvrnuta teza da “FIFA i UEFA provođenje zakona smatraju miješanjem politike u fudbal” bila korištena od strane čelnika NSBiH prilikom pritiska na tadašnjeg ministra Žugu, da donesu Pravilnik suprotan važećem Zakonu o sportu.

Obratili smo se i Nogometnom savezu BiH, tačnije predsjedniku Elvedinu Begiću, sa samo jednim pitanjem:

– Jeste li kao predsjednik NSBiH vršili bilo kakav pritisak na tadašnjeg ministra Žugu da donese akte protivne važećem zakonu, a koji bi legalizovali FS BPK na čelu sa ljudima koji su Vama odani, koristeći pri tome argument kako bi “FIFA i UEFA svaku drugačiju odluku koja ne ide u korist ljudima iz FS BPK koji su Vama odani, smatrala miješanjem politike unogomet”, a pri tome ste bili svjesni da FIFA i UEFA poštivanje zakona jedne države ne tretira kao miješanje politike u nogomet?

Odgovor, do objave ovog teksta nismo dobili. I ukoliko ga dobijemo, rado ćemo ga objaviti.

Za razliku od bivšeg ministra Žuge, njegov nasljednik Arman Bešlija pristao je govoriti na ovu temu.

Između ostalog, Bešlija nam je u pauzi skupštinskog zasjedanja kazao sljedeće:

– Po službenoj dužnosti, sve akte koje zaprimimo koje iziskuju određene aktivnosti, mi ćemo ući u postupak provjere i odgovoriti blagovremeno podnosiocima tog zahtjheva.

Pogledajte u kratkom video prilogu šta smo zabilježili tokom boravka u Goraždu kada su glavni akteri fudbalskog rata iniciranog iz Sarajeva u pitanju.

Što se tiče sudbine Zahtjeva za zaštitu zakonitosti upućenog ispred FSO Goražde i klubova okupljenih oko njega, o njemu bi se dalegati kantonalne Skupštine trebali izjasniti u nastavku prekinute sjednice, čiji će termin biti određen nakon što i ostali zainteresirani u ovom slučaju dostave svoje stavove u pisanoj formi. Za to im je dat rok od sedam dana.

Biće to izuzetno važna odluka, bez obzira kakva bila, ne samo za fudbal u Goraždu, nego i u cijeloj BiH. Iz prostoga razloga, jer izborna je godina u NSBiH, a Begiću i ljudima okupljenim oko njega bitan je svaki glas u pohodu na treći mandat u Izvršnom odboru NSBiH. Nakon što je ostao bez najvećeg saveznika Mileta Kovačevića i “njegovih” 20 glasova iz FSRS, svaki sljedeći izgubljen glas iz federalne kvote zastupnika mogao bi biti koban.