Fudbal

"novi soj koronavirusa"

Fudbalski savez Engleske traži o Vlade da Islanđane ugoste na Wembleyju

12/11/2020

FA je zvanično potvrdio da u ime Islanda lobira za “izuzeće za vrhunske sportiste“, što bi im omogućilo ulazak u Veliku Britaniju pod strogim pravilima

Fudbalski savez Engleske (FA) zatražio je od Vlade Velike Britanije da razmotri mogućnost da dopusti fudbalskoj reprezentaciji da 18. novembra na Wembleyu odigra utakmicu Lige nacija protiv Islanda, prenosi Anadolu Agency (AA).

Engleski nacionalni stadion trebao bi biti domaćin posljednje utakmice Engleske u grupi A2, ali cijela reprezentacija Islanda ne može ući u Veliku Britaniju prema trenutnim pravilima s obzirom da će tri dana ranije igrati protiv Danske u Kopenhagenu.

Ulazak iz Danske u Veliku Britanju trenutno je zabranjen svima koji nisu britanski državljani, nakon što je u toj skandinavskoj zemlji pronađen novi soj koronavirusa za koji se smatra da potiče s farmi kuna.

FA je zvanično potvrdio da u ime Islanda lobira za “izuzeće za vrhunske sportiste“, što bi im omogućilo ulazak u Veliku Britaniju pod strogim pravilima. Ranije se spominjalo i da bi neutralna zemlja, možda Albanija ili Njemačka, mogla biti domaćin utakmice.

“Zatražili smo od Vlade da razmotri mogućnost da nam dozvoli da igramo našu posljednju utakmicu Lige nacija na stadionu Wembley, tako što će dati izuzeće za dolazak islandske reprezentacije uz stroge medicinske protokole. Islandska reprezentacija igraće protiv Danske u Kopenhagenu i stoga će biti podložna zabrani putovanja. Dok budu bili u Danskoj biće pod strogim UEFA-inim protokolima u sportskom ‘balonu’ i prije putovanja u Englesku biće im urađeni PCR testovi. Dogovorili smo se s islandskim timom da doputuju privatnim čarter letom i da imaju pristup samo svom hotelu i stadionu“, saopštili su iz FA-a.

Istakli su da se nisu obratili Vladi kako bi izbjegli troškove organizacije utakmice izvan zemlje, nego da im je prioritet zdravlje, zbog čega i traže podršku.

“Vjerujemo da je u najboljem interesu engleske reprezentacije i pomoćnog osoblja da igraju na stadionu Wembley, umjesto da idu na međunarodna putovanja u ova vremena, a zatim utakmicu igraju pod istim UEFA-inim protokolima protiv istog protivnika, ali u drugoj zemlji“, istakli su iz Fudbalskog saveza Engleske.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.