Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fudbalski savez Škotske kupuje Hampden Park

2_HAMPDEN.JPG

Fudbalski savez Škotske postigao je dogovor sa četvrtoligaškim klubom Queen's Parkom o kupovini stadiona Hampden Park na kojem utakmice igra škotska fudbalska reprezentacija, prenosi Anadolu Agency (AA).

FS Škotske razmatrao je mogućnost da utakmice reprezentacije preseli Murrayfield u Edinburghu, na kojem igra ragbi reprezentacija, nakon isteka zakupa Hampden Parka 2020. godine. No, umjesto toga je odlučeno da će za dvije godine preuzeti vlasništvo nad stadionom.

Kako navode britanski mediji polovinu novca za kompletiranje kupovine obećao je škotski biznismen Lord Willie Haughey, dok će Queen's Park preseliti na Mali Hampden.

Iz FS Škotske kazali su da će sadašnjem vlasnik Queen's Parku za stadion platiti pet miliona funti (oko 5,6 miliona eura) i da će od njega “stvoriti nacionalni stadion koji će inspirisati novu generaciju navijača škotske reprezentacije“.

Na Hampden Parku će se igrati četiri utakmice Evropsko prvenstva u fudbalu 2020. godine. Poznat je po tome što drži evropski rekord po broju navijača na međunarodnoj fudbalskoj utakmici. Naime, 1937. godine je ogledu Škotske i Engleske prisustvovalo čak 149.415 gledalaca. Kapacitet Hampden Parka, nakon renoviranja 1999. godine, je spao na 52.603 mjesta.