BiH

Agan Ramić i Enes Jahić žele odvojeni postupak

11/09/2018

Odbrane Agana Ramića i Enesa Jahića zatražile se od Državnog suda da se njihov postupak za zločine protiv čovječnosti, zbog ekonomičnosti, odvoji od procesa protiv 14 ostalih optuženih za zločine počinjene u Konjicu.

Predsjedavajuća sutkinja Enida Hadžiomerović je kazala da je Državni sud od Ministarstva pravde dobio informaciju da se optuženi Ramić nalazi u istražnom zatvoru u Italiji, dok je tužilac Stanko Blagić naveo da je tražio podatke o tome, ali da još nije obaviješten.

Ramićev branilac Davor Šilić je, zbog ekonomičnog suđenja, dostavio prijedlog za razdvajanje predmeta u odnosu na njegovog branjenika jer ne zna kada će krivični postupak u Italiji biti završen.

“Često je na putu BiH – Francuska, i navodno je nešto nađeno u njegovom autu i nalazi se u pritvoru”, pojasnio je Šilić.

Isti prijedlog dostavio je advokat Kerim Čelik, kazavši da se u slučaju njegovog branjenika Enesa Jahića radi o “jednokratnoj krivičnoj radnji” i pretpostavke su da će ovaj postupak trajati više godina.

Tužilac Blagić se usprotivio ovom prijedlogu.

Esada i Agana Ramića, Šefika Nikšića, Adnana Alikadića, Mitka Pirkića, Redžu Balića, Hameda Lukomirka, Safaudina Ćosića, Muhameda Cakića, Ismeta Hebibovića, Almira Padalovića, Enesa Jahića, Senadina Ćibu, Zdenka Grbavca, Željka Šimunovića te Omera Borića optužnica tereti da su 1992. i 1993. godine počinili progon srpskog stanovništva s područja Konjica, i to ubistvima više desetina civila, silovanjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima.

Prema optužnici, Ramić i ostali su odgovorni i za protupravna zatočenja većeg broja žrtava srpske nacionalnosti iz grada Konjica i okolnih sela Bradina, Cerići, Zukići, Brđani, Džepi, Zagorice, Hum, Blace, Nevizdraci, Donje Selo, Vrdolje, Živanja, Sitnik, Bjelovčina, Zabrđani, Bijela i drugih naselja.

Ova djela su, kako je navedeno, optuženi počinili u svojstvu zapovjednika i pripadnika struktura Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), Teritorijalne odbrane (TO), Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i paravojnih formacija.

Pored Ramića i Jahića, na ovom ročištu iz zdravstvenih razloga se nisu pojavili optuženi Balić, Ćibo i Padalović, dok je sutkinja rekla da nema informacije gdje je optuženi Grbavac.

Na ovom ročištu je bilo planirano održavanje statusne konferencije, koja je odgođena jer tužilac Blagić nije Odbranama dostavio potrebni materijal.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.