Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Skandal

Fudbalski savez Španije stao uz predsjednika nakon što je igračicu poljubio u usta

rubiales hermoso
Foto: Screenshot/ YouTube

Hermoso je rekla da nije pristala na poljubac i da se osjećala “ranjivom i žrtvom agresije”, navodi agencija Reuters

Fudbalski savez Španije čvrsto je stao uz svog predsednika Luisa Rubialesa u subotu, iako se suočio sa kritikama zbog toga što je zgrabio fudbalerku Jenni Hermoso za glavu i poljubio je u usne poslije pobjede Španije u finalu Svjetskog prvenstva za žene.

U saopštenju objavljenom u ranim satima, Savez je objavio da će preduzeti pravne mjere za odbranu Rubialesa i da će to pokazati da je bilo laži u postupcima Hermoso ili ljudi koji govore u njeno ime, piše Radio Slobodna Evropa.

U saopštenju na internet stranici Kraljevske španske fudbalske federacije nije navedeno u čemu će se sastojati pravni postupak.

Rubiales je u petak odbio da podnese ostavku na mesto šefa RFEF-a zbog svojih postupaka prošle nedjelje u Sidneyju, želeći da odbrani svoje ponašanje i nazivajući poljubac “spontanim, obostranim, euforičnim i sporazumnim”.

Hermoso je rekla da nije pristala na poljubac i da se osjećala “ranjivom i žrtvom agresije”, navodi agencija Reuters.

Dobila je podršku španske vlade, koja, iako ne može da otpusti Rubialesa, oštro je osudila njegove postupke i namjerava da ga suspenduje pred sportskim sudom.

Pobunila se i ženska reprezentacija Španije.

U zajedničkoj izjavi poslanoj preko njihovog sindikata FUTPRO u petak uveče, svih 23 članova tima koji su osvojili kup, uključujući Hermoso, kao i 32 drugih članova i članica tima, rekli su da neće igrati internacionalne utakmice dok je Rubiales na čelu federacije.

U istoj izjavi, Hermoso je demantovala Rubialesovu tvrdnju da je poljubac koji joj je dao bio sporazuman, pišući: “Želim da razjasnim da, kao što se vidi na slikama, ni u jednom trenutku nisam pristala na poljubac koji mi je dao i da naravno, ni u kom slučaju nisam pokušavala da podignem predsjednika”.

Savez je u saopštenju rano u subotu objavio: “RFEF i predsjednik, s obzirom na ozbiljnost sadržaja saopštenja za javnost FUTPRO unije, pokrenuće odgovarajuće pravne radnje. Tamo gdje postoji vladavina prava… mišljenja se suprotstavljaju činjenicama i dokazima, a laži se pobijaju na sudu.”

“RFEF i predsjednik će prokazati svaku od laži koje širi neko u ime igrača ili, ako je primjenljivo, sam igrač”, navodi se.

Saopštenje je propraćeno sa četiri fotografije događaja prošle nedjelje za koje se navodi da ilustruju Rubialesovu tvrdnju da ga je Ermoso podigla za kukove.

Očekivalo se da će Rubiales podnijeti ostavku na hitnom sastanku federacije u petak. Umjesto toga, on je više puta govorio da neće odustati i žalio se da “lažne feministkinje” “pokušavaju da me ubiju”.

Vršiteljka dužnosti ministra rada Jolanda Diaz nazvala je njegov govor u petak “neprihvatljivim”.

Na društvenim mrežama je napisala: “Vlada mora da djeluje i preduzme hitne mjere: nekažnjivost za mačo akcije je završena. Rubiales ne može da nastavi da obavlja svoju funkciju”.

Rodna pitanja su posljednjih godina postala važna tema u Španiji. Desetine hiljada žena učestvovale su u uličnim marševima protestujući protiv seksualnog zlostavljanja i nasilja, podsjeća agencija Reuters.

Koaliciona vlada koju predvode socijalisti predvodila je zakonske reforme koje uključuju jednaku platu, abortus, seksualni rad i prava transrodnih osoba.

Rubialesovi komentari i reakcija podrške mnogih koji su prisustvovali sastanku saveza u petak prezreni su na društvenim mrežama, piše Reuters.

Reprezentacija Engleske koja je izgubila u finalu od Španije objavila je: “Svi smo uz vas, @jennihermoso i sve igračce španskog tima”, piše Reuters.