Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon poljupca

FIFA izrekla kaznu zabrane rada bivšem predsjedniku španskog nogometnog saveza

Rubiales hermoso
Foto: Pixsell

FIFA je u ponedjeljak objavila da je Rubialesu izrekla kaznu od tri godine zbog kršenja člana 13 njihovog disciplinskog kodeksa

Bivšem predsjedniku španskog nogometnog saveza Luisu Rubialesu zabranjeno je obavljanje svih aktivnosti vezanih za nogomet u naredne tri godine, objavila je FIFA danas.

Luis Rubiales, 46, poljubio je u usta špansku reprezentativku Jenni Hermoso nakon pobjede Španije u finalu Svjetskog prvenstva za žene nad Engleskom u augustu ove godine na postolju tokom ceremonije dodjele medalja.

Španska ženska reprezentacija pobijedila je s 1:0 Englesku u finalu Svjetskog prvenstva igranom u australskom Sydneyu, što je i prvi naslov prvaka za ženski nogometni tim u historiji.

Igračice su tada jedna po jedna primale zlatne medalje na podijumu, gdje se među osobama koje su im čestitale nalazio i Rubiales. Kada je naišla igračica Hermoso, zagrlio ju je, rukama privukao njenu glavu k sebi i poljubio je u usta, nakon čega se smijao.

Rubiales je kasnije tvrdio da je poljubac bio “spontan” uslijed slavljeničke euforije, a da je Hermoso prethodno pristala na poljubac. Igračica je poslije u službenoj izjavi rekla da ju je poljubio protiv njene volje te da neće igrati za reprezentaciju dok je Rubiales na čelu saveza.

Ukupno su 23 osvajačice zlatne medalje poručile da se neće vratiti u reprezentaciju ostane li on na čelu saveza. Nakon što je Rubialesa privremeno suspendirala FIFA, i 11 članova tima selektora Jorgea Vilde odstupilo je s dužnosti saopćivši da vjeruju verziji događaja koju je iznijela Hermoso.

On je na kraju odbio da podnese ostavku nakon incidenta, ali ga je FIFA uslovno suspendirala.

FIFA je u ponedjeljak objavila da je Rubialesu izrekla kaznu od tri godine zbog kršenja člana 13 njihovog disciplinskog kodeksa.