Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednica EK u Skoplju

Von der Leyen uoči dolaska u BiH: Šest milijardi eura za Zapadni Balkan

ursula von der leyen skoplje
Foto: Vlada Makedonije

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen u srijedu će u Sarajevu razgovarati s članovima Predsjedništva BiH i predsjedavajućom Vijeća ministara Borjanom Krišto

Evropska unija (EU) planira pomoći zemljama Zapadnog Balkana kako bi ostvarile reforme neophodne za integraciju u evropski blok investicijom od šest milijardi eura, kazala je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen u ponedjeljak tokom posjeta Skopju.

“Sjeverna Makedonija, Albanija, Srbija, Kosovo, Crna Gora i Bosna i Hercegovina trebaju iskoristiti ovu priliku za proširenje u EU i raditi kako bi uskladile svoje standarde sa standardima evropskog bloka”, kazala je predsjednica Evropske komisije te dodala kako je ogroman korak otvaranje zajedničkog tržišta na zapadnom Balkanu, koje ima potencijal povećati BDP za 10 posto.

“Potrebne su nam reforme za poslovnu zajednicu, efikasnu javnu upravu, a ključno je nastaviti reforme u pravosuđu te borbu protiv korupcije”, rekla je von der Leyen.

Predsjednica Evropske komisije danas će iz Skoplja doputovati u Prištinu, u okviru četverodnevne posjete Zapadnom Balkanu.

Kako je najavljeno iz kosovske Vlade, s kosovskom predsjednicom Vjosom Osmani sastat će se u 13.15 sati a s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem u 14.40 sati.

U Podgorici će von der Leyen boraviti u utorak gdje će razgovarati s predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem i crnogorskim premijerom Dritanom Abazovićem.

Radiotelevizija Srbije javlja kako će također posjetiti Beograd gdje će se sastati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen u srijedu će u Sarajevu razgovarati s članovima Predsjedništva BiH i predsjedavajućom Vijeća ministara Borjanom Krišto.