Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Anderlecht

Fudbalski velikan na koljenima zbog koronavirusa

kompany-anderlecht

Navodno Belgijanci duguju 100 miliona eura, a zbog trenutačne situacije dug bi mogao dodatno porasti

Pandemija koronavirusa znatno će uticati na financijske slike mnogih europskih klubova. Jedan od takvih je belgijski Anderlecht, koji trpi strašne novčane gubitke i to bi ga moglo dovesti do bankrota.

Klub je odlučio smanjiti plaće i troškove gdje god je moguće, a najcrnji scenarij nije mogao isključiti ni gazda Karel van Eetvelt.

“Koronavirus na naše živote ima uticaj bez presedana. Anderlecht ne može pobjeći od posljedica pandemije. Naš klub je dužan zbog velike neizvjesnosti oko prihoda, dok vladine mjere ograničavaju normalno poslovanje, ograničiti troškove koliko god je moguće. To podrazumijeva i fleksibilnost svih zaposlenika. Klub je odlučio solidarno podijeliti žrtvu na sve. Svi će učiniti svoje. Anderlecht je klub koji je tokom historije nailazio na mnoge probleme i sve ih je riješio. Pobijedit ćemo i sada”, stoji u obraćanju kluba.

Navodno Belgijanci duguju 100 miliona eura, a zbog trenutačne situacije dug bi mogao dodatno porasti.

Anderlecht je najtrofejniji belgijski klub, osvojio je 34 naslova prvaka.

Da situacija bude gora, ne ide im baš ni u prvenstvu… Riječ je o klubu koji je u svojoj historiji bio važan i na europskoj mapi – UEFA kup osvojio je 1983., Kup pobjednika kupova 1976. i 1978., a UEFA-in Superkup 1976. i 1978.