Gareth Southgate imenovan za selektora Engleske

southgate

Fudbalski savez Engleske (FA) danas je potvrdio imenovanje privremenog selektora Garetha Southgatea (46) za trajno rješenje na klupi seniorske reprezentacije, javlja Anadolu Agency (AA).

Southgate je sa pozicije selektora U21 reprezentacije za privremenog selektora “Gordog albiona” imenovan u septembru ove godine, nakon što je poslije svega 67 dana tu funkciju napustio Sam Allardayce.

Tokom svog privremenog mandata Southgate je englesku reprezentaciju vodio u četiri utakmice, te ostvario dvije pobjede i dva remija. Danas je sa FA-om potpisao četverogodišnji ugovor navodno vrijedan dva miliona funti godišnje (oko 2,35 miliona eura).

“Izuzetno sam ponosan što sam imenovan za selektora Engleske. Naravno, svjestan sam da je dobijanje posla jedna stvar i da sada želim da ga uspješno obavljam. Odlučan sam da dam sve što mogu od sebe da nacionalnom timu za koji će igračima biti čast igrati i u kojem će uživati i napredovati”, kazao je Southgate za britanske medije.

Southgate je tokom igračke karijere nastupao za Crystal Palace, Aston Villu i Middlesbrough u kojem je počeo da se bavi trenerskim poslom. Od 2013. godine bio je selektor mlade reprezentacije Engleske. Za nacionalni tim je odigrao 57 utakmica i postigao dva gola, a svi navijači Engleske pamte ga kao čovjeka koji je promašio ključni penal u polufinalu EURO-a 1996. protiv Njemačke.