Generalni sekretar UEFA-e kandidat za predsjednika FIFA-e

infantino1

Izvršni odbor Evropske fudbalske organizacije (UEFA) saopćio je da će generalni sekretar UEFA-e Gianni Infantino danas predati zvaničnu kandidaturu za izbor na poziciju predsjednika Svjetske fudbalske organizacije (FIFA).

U saopćenju se navodi da je Izvršni odbor jednoglasno podržao kandidaturu Infantina na izborima za čelnika FIFA-e koji će se održati na vanrednom Kongresu 26. februara naredne godine.

Infantino od 2009. godine, pored funkcije generalnog sekretara UEFA-e, obnaša i funkciju člana Komiteta za reforme u FIFA-i.

Danas ističe rok za zvanične predaje kandidatura za predsjedničke izbore u FIFA-i koji će biti održani nakon što je čelnik te kuće Joseph Sepp Blatter najavio povlačenje sa funkcije zbog aktuelnih finansijskih i korupcijskih skandala unutar organizacije.

Prije Infantina kandidature za predsjedničke izbore u FIFA-i najavili su čelnik UEFA-e Michel Platini, jordanski princ Ali bin Hussein, bivši fudbaler iz Trinidada i Tobaga David Nakhid, bivši zamjenik generalnog sekretara FIFA-e Jerome Champagne, privrednik iz Južnoafričke Republike Tokyo Sexwale i čelnik Azijske fudbalske organizacije (AFC) Salman bin Ibrahim Khalife.