Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Giggs, Bellamy i Roberts kandidati za selektora Velsa

giggs

Ryan Giggs, Craig Bellamy i Osian Roberts kandidati su za selektora reprezentacije Velsa s kojima će predstavnici saveza sljedeće sedmice obaviti razgovore, prenosi Anadolu Agency (AA).

Fudbalski savez Velsa (FAW) se nada da će imenovati nasljednika Chrisa Colemana prije 24. januara, kada će se održati žrijeb za Ligu nacija, novo takmičenje Evropske fudbalske federacije (UEFA).

Sva trojica kandidata ranije su iskazali interes da sjednu na klupu Velsa, nakon što ju je u novembru prošle godine napustio Coleman.

Giggs je legendarni bivši fudbaler Manchester Uniteda koji je u dresu Velsa odigrao 64 utakmica i postigao 12 golova. Igračku karijeru je okončao 2014. godine. U trenerskoj biografiji ima upisano da je 2014. godine vodio Manchestere United u četiri utakmice. Bio je asistent u stručnom štabu “crvenih đavola” od 2013. godine, kada je imenovan za igrača-trenera, pa sve do jula 2016. i dolaska Josea Mourinha na poziciju menadžera.

Bellamy ima još manje trenerskog iskustva u seniorskom fudbalu, jer od decembra 2014. godine radi sa mlađim kategorijama Cardiff Cityja. Tokom igračke karijere igrao je za veliki broj engleskih klubova, od kojih su najzvučniji Liverpool i Manchester City, a za Vels je postigao 19 golova u 78 nastupa.

Roberts, također, nema previše iskustva u samostalnom vođenju klubova, ali je dobro upoznat sa situacijom u reprezentaciji Velsa u kojoj je pomoćni trener od 2010. godine. Uz to obavlja posao tehničkog direktora FAW-a.