“Pijukanje” oduševilo najmlađe Banjalučane

BiH

pijukanje1

Humanitarno udruženje žena “Duga” danas je u popodnevnim časovima u Banjaluci organizovalo tradicionalno “pijukanje” za najmlađe sugrađane, javlja Anadolu Agency (AA).

Mirjana Palija, članica Udruženja “Duga” objasnila je da je u pitanju porodična tradicija na Badnji dan koji danas obilježavaju vjernici pravoslavne vjeroispovjesti, u kojoj najčešće baka ima ulogu “kvočke” i unucima koji glume piliće, u slamu baca slatkiše, bombone, lješnjake i orahe.

“Cilj nam je bio da razveselimo djecu uoči radosnog dana – Božića. Prezadovoljni smo što su došli u ovolikom broju”, rekla je Mirjana Palija.

Osim što su se radovali pronađenim poslasticama, mališani su iskoristili rijetku priliku da uživaju u slami. Inače, slama simbolizuje mjesto rođenja Isusa Hrista.

“Pijukanje” se održava pred poslednju posnu večeru u božićnom postu, kako bi se radovali i najmlađi.

Galina Marjanović, predsjednica Humanitarnog udruženja žena “Duga” objasnila je da je “pijukanje” posljednji dio petodnevnog programa “Radost djeci” u okviru manifestacije “Zimska čarolija”.

“Ovaj program organizovali smo u simbolici Božića, kulture i tradicije, koje ‘Duga’ inače čuva”, kazala je Galina Marjanović.