Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zbog novca

Glasgow.live: Rangers i Celtic bi mogli napustiti škotski Premiership

sarajevo – celtic 4

Ideju je osmislio francuski ekonomski stručnjak Jean-Pascal Gayant koji smatra da je to jedan od načina da se francuska liga spasi od finansijskog kolapsa

Prema pisanju portala Glasgow.live, škotski velikani Rangersi i Celtic bi mogli napustiti škotski Premiership i pristupiti francuskoj Ligue 1.

Ideju je osmislio francuski ekonomski stručnjak Jean-Pascal Gayant koji smatra da je to jedan od načina da se francuska liga spasi od finansijskog kolapsa.

Dogovori oko ravnomjerne podjele novca od TV prava su propali i, osim PSG-a, svi ostali klubovi su u velikom problemu. Kako je slična situacija i u Škotskoj, Gayantovo rješenje je uzeti divove iz Glasgowa iz škotskog Premiershipa i prevesti ih preko kanala da igraju francusko prvenstvo.

“Evropski nogomet danas karakterizira fragmentacija koja se čini sve anahronijom. Istina, Liga prvaka kanalizira dosta novca jer se najbogatiji klubovi često takmičen između sebe, ali u nacionalnim ligama je jaz između velikih i malih postao prevelik”, kazao je Gayant za SoFoot.

Dolazak Rangersa i Celtica bi Ligue 1 učinio zanimljivijom, a ne bi poremetio sistem u Francuskoj. Liga bi imala 22 kluba i igrala bi se 42 kola, dok bi Škoti imali svoju ligu s 12 klubova, ali bez Rangersa i Celtica.

O ideji će se još raspravljati, a plan je da se Rangersi i Celtic Ligue 1 pridruže u sezoni 2022./2023.