obavijest iz ambasade

Putnici za Njemačku ne mogu ući u avion bez negativnog testa

delegacija eu u bih ambasada njemačka njemacke (13)

To se odnosi bez obzira na zemlju iz koje je pojedinac putovao. Osobe mlađe od šest godina i posade aviona izuzete su iz ove odluke

“Važna obavijest! Od sada svi koji putuju u Njemačku avionom moraju na polaznom aerodromu predočiti negativan Covid-19 test ne stariji od 48 sati.

Priznaju se negativni PCR i antigenski testovi.”, stoji u statusu objavljenom na zvaničnom FB profilu Njemačke ambasade u Sarajevu. Na linku koji je ponuđen za dodatne informacije, stoji i sljedeće uputstvo kada je putovanje avionom u Njemačku u pitanju:

Od 30. marta 2021., sve osobe koje putuju avionom u Njemačku moraju pokazati negativni rezultat testa COVID-19 prije nego što krenu na putovanje. To se odnosi bez obzira na zemlju iz koje je pojedinac putovao. Osobe mlađe od šest godina i posade aviona izuzete su iz ove odluke. Negativni rezultat testa mora se predočiti avio kompaniji prije polaska.

Ispitivanja se moraju obaviti u mjerodavnim ispitnim centrima u inostranstvu (u našem slučaju u BiH) najviše 48 sati prije ulaska u Njemačku (vrijeme brisa). U zemljama u kojima takav test nije moguć, avio kompanije mogu izvršiti testove ili angažovati treću stranu za njihovo provođenje.

Prihvaćeni su tehnološki procesi pojačanja nukleinske kiseline (PCR, LAMP, TMA) i testovi antigena. Brzi testovi na antigen prihvaćaju se ako zadovoljavaju minimalne kriterije preporučene od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Testovi na antitijela nisu prihvatljivi.

Rezultati ispitivanja moraju se čuvati najmanje deset dana nakon unosa i na zahtjev ih dostaviti nadležnim tijelima.

Više informacija o zahtjevu za ispitivanje zračnog putovanja možete pronaći na web sajtu Instituta Robert Koch.

Drugi načini putovanja

Putnici stariji od šest godina ili stariji, koji su u proteklih deset dana prije ulaska u Njemačku bili u području s velikom incidencijom ili u području s varijantom virusa, sa sobom moraju imati dokaz da su testirani na infekciju s SARS-CoV-2 i predočiti ga nadležnim tijelima na zahtjev i, ako je potrebno, prijevozničkoj kompaniji prije putovanja.

Putnici koji su posjetili bilo koje drugo rizično područje tokom deset dana prije ulaska u Njemačku, moraju imati rezultat testa najkasnije 48 sati nakon ulaska u Njemačku i dostaviti ga nadležnim tijelima zahtjev.

Popisi područja s visokom incidencijom, područja s virusnim varijantama i ostala rizičnih područja objavljeni su također na sajtu Instituta Robert Koch.