Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

europa liga

Gol poništen zbog pravila koje skoro niko ne zna. Nije ga znao čak ni sudac

Foto: Screenshot

Gol od 2.3 miliona eura poništen zbog pravila koje niko ne zna

Rennes i Villareal su u zadnjem kolu Europa lige igrali odlučujući meč. Znalo se da ti klubovi prolaze skupinu Europa lige kao prvi i drugi, ali ogromnu razliku čini pozicija s koje prođu.

Francuskim domaćinima bio je dovoljan i bod da zadrže prvo mjesto u skupini i tako prođu izravno u osminu finala EL-a.

Milionski iznosi

Španski gosti morali su pobijediti kako bi skočili s druge pozicije u grupi. Ona osigurava tek baraž za nokaut-fazu, i to protiv jakih suparnika, klubova koji su skupine Lige prvaka završili kao treći: Benfice, Milana, Feyenoorda, Galatasaraya, Šahtara…

Osim toga, pobjednik grupe dobiva 1.1 milion eura bonusa za prvo mjesto te 1.2 miliona eura nagrade za plasman u osminu finala, dok drugoplasirani po obje osnove dobiva znatno manje: 550 za drugo mjesto i 500 hiljada eura za baraž.

Ludnica u Rennesu

Jasno je, dakle, da je ovo bio meč s ogromnim ulogom, a donio je ludu utakmicu. Gosti su poveli golom Gerarda Morena iz penala u 36. minuti. Samo minutu kasnije izjednačio je Lorenz Assignon.

Gosti su opet poveli preko Ilasa Akomacha u 62. minuti, no domaćin se vratio u 79. minuti preko Ludovica Blasa. Ali već u idućem napadu Dani Parejo zabio je za novo vodstvo Villarreala, 3:2.

Rennes je na to uzvratio općom ofanzivom za konačno izjednačenje i prvo mjesto. U sklopu toga pogodio je prečku i onda je, u čak 13. minuti nadoknade, stadion francuskog kluba eksplodirao. Assignon je zabio još jednom za, činilo se, konačnih 3:3 te prolazak Rennesa s prvog mjesta.

Ali slijedio je šok. Nakon asistencije VAR-a turski sudac Atilla Karaoglan poništio je gol koji baš ni po čemu nije bio sumnjiv. Uskoro se saznalo da je razlog za ovakvu odluku nevjerovatno, bizarno pravilo, za koje, eto, nije znao ni sudac utakmice.

Gol od 2.3 miliona eura poništen zbog pravila koje niko ne zna

Golu je prethodio slobodnjak Rennesa, koji je izveo Enzo Le Fee. On je direktnim šutom iz slobodnog udarca pogodio prečku, od koje se lopta odbila do njega a da nije dotaknula drugog igrača, na što je on opet pucao.

To je nedopušteno, a u VAR sobi su primijetili taj važan detalj, zbog čega je poništen nastavak akcije, a samim tim i Rennesov gol od 2.3 miliona eura.

Svi na stadionu, kao i komentatori u medijima, ostali su u čudu, ne znajući zašto je gol poništen. Rennes je tako ostao bez prvog mjesta u grupi, bogatstva i s puno težim europskim putem, i to zbog bizarnog, nepoznatog pravila, prenosi Index.

Sporni gol možete pogledati na ovom LINKU.