Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

utrka ulazi u finiš

Guardiola: Iskustvo Manchester Cityja neće biti odlučujući faktor u osvajanju Premier lige

Pep Guardiola
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Pep Guardiola

Branilac titule zaostaje za vodećim Liverpulom tri boda, a City ima bod manje od drugoplasiranog Arsenala

Pep Guardiola insistira na tome da iskustvo Manchester Cityja da igra pod pritiskom trke za titulu neće biti odlučujući faktor u osvajanju engleske Premijer lige.

Guardiolini ljudi imaju za cilj da postanu prva ekipa koja je ikada osvojila četiri uzastopne titule prvaka Engleske i osvojila svoju šestu titulu u Premijer ligi u sedam sezona.

Međutim, City će morati da dođe sa zaostatka u posljednjih devet utakmica u kampanji nakon što je remijem 0:0 kod kuće protiv Arsenala u nedjelju ostao na trećem mjestu.

Branilac titule zaostaje za vodećim Liverpulom tri boda, a City ima bod manje od drugoplasiranog Arsenala.

Remi sa “topnicima” znači da City još uvijek treba pobijediti jednu od prvih pet ekipa u Premijer ligi u šest pokušaja ove sezone.

A Guardiola je naglasio potrebu da njegova ekipa okonča taj rekord kada četvrtoplasirana Aston Villa posjeti Etihad stadion u srijedu.

– Nemamo mnogo prilika da izgubimo bodove, ali ima još devet utakmica (do kraja) – rekao je Guardiola na konferenciji za novinare prije utakmice.

– Naše iskustvo je gotovo, ono se ne računa. Ono što se računa je Aston Villa – kazao je on.

City je neporažen u 23 utakmice, ali je posljednji poraz doživio na gostovanju Vili u decembru.

Guardiola je taj poraz od 1:0 označio kao najgoru igru Cityja u sezoni i zna da mu je potrebna reakcija protiv ekipe Ville koja je transformirana u 18 mjeseci pod vodstvom Unaija Emeryja.

– Aston Villa igra za plasman u Ligu prvaka i svaki tim igra za nešto, tako da će posljednje utakmice biti teškee za sve nas. Odličan je način na koji igraju. Unai Emery ima konzistentnost u svakoj sezoni. Villa je bila impresivna. Nije iznenađenje, njegov kvalitet, njegova uprava i kvalitet tima – kazao je Guardiola.