Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

telefonski razgovor

Biden i Xi razgovarali o Tajvanu, vještačkoj inteligenciji i sigurnosnim pitanjima

joe biden
Foto: Screenshot/YouTube

Xi je rekao Bidenu da Tajvan ostaje “prva crvena linija koja se ne prelazi” i poručio da Peking neće tolerirati “vanjsku popustljivost i podršku” tajvanskim “separatističkim aktivnostima”

Američki predsjednik Joe Biden i kineski predsjednik Xi Jinping razgovarali su putem telefona u utorak, što je njihov prvi razgovor od novembra.

Dvojica lidera razgovarala su o Tajvanu, veštačkoj inteligenciji i sigurnosnim pitanjima.

Poziv dolazi uoči sedmica angažmana na visokom nivou između dvije sile, a očekuje se da će američki državni sekretar Antony Blinken i ministrica finansija Janet Yellen doći u odvojene posjete Kini.

Biden je potvrdio dugogodišnju američku politiku “jedne Kine”, ali je ponovio da se Washington protivi bilo kakvim mjerama prisile da se Tajvan stavi pod kontrolu Pekinga. Kina smatra Tajvan dijelom svoje teritorije i protestirala je zbog američke podrške tom samoupravnom ostrvu.

Bijela kuća je saopćila da je Biden Xiju naglasio važnost održavanja “mira i stabilnosti” preko Tajvanskog moreuza i “slobode plovidbe” u Južnom kineskom moru.

Tokom razgovora u utorak, Biden i Xi su se složili da nastave da održavaju komunikaciju, promoviraju mehanizme konsultacija i komunikaciju između dvije vojske, prenose kineski državni mediji.

– Trebalo bi dati prioritet stabilnosti, ne izazivati probleme, ne prelaziti linije, već održavati ukupnu stabilnost kinesko-američkih odnosa – rekao je Xi, prenosi kineska državna televizija CCTV.

Xi je rekao Bidenu da Tajvan ostaje “prva crvena linija koja se ne prelazi” i poručio da Peking neće tolerirati “vanjsku popustljivost i podršku” tajvanskim “separatističkim aktivnostima”.