Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Guardiola zbog nošenja žute trake kažnjen s 20.000 funti

guardiola

Josep Pep Guardiola, menadžer Manchester Cityja kažnjen je s 20.000 funti (oko 22.500 eura) od strane Fudbalskog saveza Engleske (FA) zbog nošenja žute trake u znak podrške katalonskim separatistima tokom utakmice FA kupa protiv Wigana, prenosi Anadolu Agency (AA).

Španski trener je početkom sedmice prihvatio optužbe FA-a za “isticanje političkih poruka“, što predstavlja kršenje pravila o oglašavanju i sportskoj opremi. Guardiola je još prošle godine kazao da žutu traku nosi kao znak podrške katalonskim političarima koji su u zatvoru u Španiji.

Menadžer Manchester Cityja upozoren je da obrati pažnju na svoje ponašanje u budućnosti. U decembru FA je pozvao Guardiolu na razgovor, a prije toga mu je uputio dva zvanična upozorenja.

Međutim, nije bio kažnjen sve do trenutka kada je nosio žutu traku tokom zvanične utakmice 19. februara protiv Wigana, jer slobodan je da nosi šta hoće na drugim mjestima.

Prije izricanja kazne Guardiola je kazao da će i dalje nositi žutu traku, jer se ne radi o političkom simbolu, nego demokratskom. No, u FA-u smatraju da je riječ o simbolu nezavisnosti Katalonije.