Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hajdukovci uoči Čeha prizivaju Baku iz ‘84.

baka sparta

S obzirom na dugu tradiciju Hajduka u evropskim kupovima, kao i brojne uspjehe u kontinentalnim takmičenjima proteklih desetljeća, čudno je da se splitski klub do ove godine tamo samo jednom susreo sa nekim češkim predstavnikom.

Prije Slovana iz Libereca ovog ljeta i play-offa za grupnu fazu Evropa Lige, splitski Hajduk je s Česima na eurosceni igrao samo još 1984., kada je u četvrtfinalu istog takmičenja, ali drugog imena i formata, (Kup UEFA), igrao protiv Sparte Prag.

[pull_quote_right]Škotski sudac Valentine Baki je naredio da ne miče loptu od mjesta gdje je postavio, ali čim mu je okrenuo leđa, Slišković je gurnuo loptu naprijed[/pull_quote_right]

Tadašnji Hajduk bio je neusporedivo jači od današnjeg. Te sezone “bili” su osvojili jugoslavenski kup, stigli do polufinala Kupa UEFA, dok su u prvenstvu ex-Jugoslavije završili kao peti s pet bodova manje od šampiona Crvene zvezde.

Pred 50.000 navijača na Poljudu, Hajduk je anulirao minus iz prve utakmice (0:1) već u 18. minuti kada je Gudelj zabio nakon kornera.

U produžecima se “pojavio” Blaž Baka Slišković. U 119. minuti. Slobodan udarac bio je za Hajduk s lijeve strane južnog gola, zapravo skraćeni korner. Škotski sudac Valentine Baki je naredio da ne miče loptu od mjesta gdje je postavio, ali čim mu je okrenuo leđa, Slišković je gurnuo loptu naprijed, odakle mu je bilo lakše opaliti direktno prema golu. Nekoliko trenutaka kasnije Poljud je bio u deliriju.

Hajduk će u polufinalu Kupa UEFA nesretno ispasti od Tottenhama (2:1, 0:1), ali dva mjeseca kasnije, Baka će napraviti još veću majstoriju nego protiv Sparte; u prvoj utakmici finala jugoslavenskog kupa protiv Zvezde, Tomislavu Ivkoviću zabit će gol iz kornera, također na Poljudu.