Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Salopek je otet zbog novca, to je ono što žele teroristi

tomislav-salopek (1)

Jedini podatak koji je dosad pronašao put do javnosti o zahtjevima otmičara hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka je onaj kako je Islamska država za njegovo puštanje tražila oslobađanje neodređenog broja pripadnica i simpatizerki Muslimanskog bratstva.

No, reporter zagrebačkog 24sata Robert Valdec u Kairu doznao je potpuno novi detalj otmice – istoga dana kada je otet, 22. jula, Islamska država je e-mailom zatražila otkupninu od 30 miliona dolara.

“Neposredno nakon otmice e-mailom je stigao zahtjev za otkupninu koji je bio potpuno nerealan. U pitanju je bila svota od 30 milijuona dolara”, kazao je Valdec i objasnio da je sljedeći i već poznati zahtjev stigao tek naknadno.

Tada su otmičari zatražili puštanje žena povezanih s Muslimanskim bratstvom. Nakon što je prošao rok za ispunjavanje zahtjeva, militanti se više nisu javljali s novim informacijama ili zahtjevima.

“Možda je sazrelo vrijeme da se pokuša određena akcija iznalaženja nekakve alternativne linije komunikacije s otmičarima, s obzirom da preko egipatskih službi to očito još uvijek nije uspostavljeno.To je moguće samo angažmanom ljudi koji su za to specijalizirani”, kazao je Robert Valdec.