Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Halilhodžić u Jablanici dijelio diplome: Sport zbližava ljude

Velika nogometna zvijezda, trenutno trener nogometne reprezentacije Japana, Vahid Halilhodžić, posjetio je večeras malonogometni klub “Pionir” iz Jablanice, te najboljim igračima dodijelio diplome.

U izjavi za Fenu popularni je Vaha kazao kako ga je večerašnji događaj podsjetio na momente kada je on počinjao svoju nogometnu karijeru, baš iz toga maloga grada.

– Prisjećam se momenata kada sam ja igrao fudbal, baš ovdje na stadionu FK “Turbina”, gdje sam imao veoma lijepo djetinstvo i ekipu, tako da mi radost ove djece večeras pobuđuje mnogo ponosa jer je to jedinstven i neopisiv osjećaj. To me još više motivira u mojoj sportskoj karijeri – kazao je Halilhodžić.

Izrazio je posebno zadovoljstvo što svake godine ima priliku doći u svoju rodnu Jablanicu posjeti prijatelje i rodbinu. To ga, kaže, podsjeća na njegovu mladost, ali da nažalost njegov posjet traje kratko jer se mora vratiti svome poslu i svojim sportskim obvezama.

U razgovoru s novinarima o selekciji Japana i putu te reprezentacije ka plasmanu na Svjetsko prvenstvo Halilhodžić je kazao kako je veoma ponosan što je trener jedne takve selekcije kao što je Japan.

– Za sada se na sportskom planu sve odvija izvanredno. Nadam se da ću provesti još nekoliko godina tamo i po treći put neku ekipu odvesti na Svjetsko prvenstvo – kazao je Halilhodžić te dodao kako je veoma ponosan što je Jablanica poznata po vrhunskim sportašima, kao i to da su sugrađani ponosni na njih i njihove uspjehe.

Na novinarsko pitanje o tome koji su mu osjećaji što stadion FK “Turbina” nosi ime njegova brata Salema, Halilhodžić je kazao kako je bio veoma oduševljen tom idejom, a sada je još više oduševljen jer je realizirana.

– Kada je potekla ta ideja, bio sam veoma oduševljen jer je moj pokojni brat Salem tu rođen, tu igrao nogomet i bio trener za vrijeme rata. Uistinu sam ponosan time što je ta ideja ostvarena jer to predstavlja jedno veliko priznanje kako meni i mom rahmetli bratu, tako i čitavoj Jablanici – kazao je Halilhodžić.

Na kraju je naglasio kako je sport vektor prijateljstva, zajedništva i ostvarivanja kontakta među ljudima. Dodao je kako je sport put rješenja za smirivanje tenzija između pojedinih frakcija u BiH jer on zbližava ljude.

Također je kazao da, kada se tiče sporta u BiH, političko vodstvo treba iznaći načina za namicanje novčanih sredstava kako bi se stvorili što bolji uvjeti kako bi mladi mogli trenirati, postati veliki sportaši i još više proslaviti Jablanicu i cijelu našu Bosnu i Hercegovinu.