Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bh. stručnjak

Halilhodžić: Vojnici trče, čujemo pucnjeve, čekamo da nas izvuku

vahid halilhodzic – EXPA PIXSELL

Igrači su nemirni, zabrinuti. Ja sam naviknut, za mene to ne predstavlja takav problem, rekao je Halilhodžić

Marokanski selektor Vahid Halilhodžić i njegovi igrači nalaze se u jednom hotelu u glavnom gradu Gvineje Conakryju, u kojem očekuju evakuaciju u sigurnu zonu, potvrdio je sam bosansko-hercegovački stručnjak francuskom L'Equipeu.

Marokanci su stigli u Gvineju na utakmicu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, a ondje su se našli usred pucnjave, zbog koje se nalaze u jednom hotelu i čekaju trenutak da ih se sigurno odvede do zračne luke da bi se mogli vratiti kućama.

“Cijeli dan čujemo pucnjeve u blizini. Čekamo dozvolu da dođemo do zračne luke, trenutno nikud ne možemo. Avion nas čeka, no ne smijemo krenuti. A do zračne luke imamo 45 minuta ili jedan sat. Sigurnost nije zagarantovana kad se čuju pucnjevi”, rekao je Halilhodžić.

“Ne znamo šta se vani događa. Smješteni smo nedaleko od predsjedničke palače. Rekao bih da na ulicama nema puno ljudi, ali vidio sam da vojnici trče. Ne znamo. Igrači su nemirni, zabrinuti. Ja sam naviknut, za mene to ne predstavlja takav problem. Ali situacija je bizarna”, nastavio je i dodao da bi im marokanske vlasti trebale pomoći te da se nadaju povratku kući prije mraka.

U Conakryju su vojnici digli pobunu, a u kratkoj snimci na državnoj televiziji rekli su da su raspustili vladu. Nekoliko je izvora reklo da iza pobune stoje pripadnici elitne jedinice nacionalne vojske pod vodstvom bivšega francuskog legionara Mahmadyja Doumbouya. Ministarstvo obrane je priopćilo da je napad pobunjeničkih snaga na predsjedničku palaču odbijen i da je sve navedeno laž.