Globus

Institut Robert Koch

Njemačka premašila četiri miliona slučajeva zaraze od početka pandemije

05/09/2021
Ilustracija FOTO: John Macdougall/Pool via REUTERS

RKI je u petak objavio da broj hospitaliziranih pacijenata zaraženih koronavirusom na 100.000 stanovnika iznosi 1,83 na sedmičnom nivou. Poređenja radi, krajem decembra ta se brojka kretala oko 15,5

Njemačka je premašila četiri miliona slučajeva zaraze koronavirusom, prema podacima koje je u nedjelju objavio Institut Robert Koch (RKI).

Od početka pandemije prijavljena je 4.005.641 infekcija, iako se smatra da je broj veći jer mnoge infekcije nisu zabilježene. Ukupan broj umrlih je 92.346.

Sedmodnevna stopa učestalosti zaraze koronavirusom ponovno je porasla u nedjelju dosegavši 83,1, gotovo 10 bodova više nego prije samo sedmicu dana.

Zemlja je odustala od korištenja prvenstveno sedmodnevne stope incidencije za određivanje mjera za suzbijanje zaraze, uzimajući u obzir stope prijema u bolnicu, kao i druge faktore.

RKI je u petak objavio da broj hospitaliziranih pacijenata zaraženih koronavirusom na 100.000 stanovnika iznosi 1,83 na sedmičnom nivou. Poređenja radi, krajem decembra ta se brojka kretala oko 15,5.

Međutim, državna granična vrijednost u kojoj se situacija treba smatrati kritičnom nije predviđena za incidenciju hospitalizacije, između ostalog i zbog velikih regionalnih razlika, javlja dpa.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.