bh internacionalac

Haskić: Nastupom za BiH ostvario bih dječački san

Nermin Haskic

Mala je razlika između naše i srpske lige, rekao je za Anadolu Agency Nermin Haskić, bh. fudbaler u Radničkom iz Niša i prvi strijelac Super lige Srbije

Nermin Haskić, bosanskohercegovački internacionalac i nekadašnji fudbaler Sarajeva, briljira u dresu Radničkog iz Niša, za koji je u tekućoj sezoni u 31 utakmici postigao 22 gola i zabilježio osam asistencija. Prvi je strijelac Super lige Srbije s 20 pogodaka iz 27 odigranih mečeva.

Mnogi tvrde da je najbolji fudbaler šampionata Srbije te da bi Radnički s njim mogao do trofeja u ovoj sezoni.

“Odlično nam ide i vjerujem da ćemo ovako nastaviti do kraja sezona, a onda je sve moguće. U 10 narednih dana mnoge stvari će biti jasne, jer ćemo u prvenstvu igrati s Crvenom zvezdom, a potom i u Kupu s Partizanom”, rekao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Haskić.

Radnički će u 31. kolu Super lige Srbije u subotu na stadionu “Marakana” u Beogradu biti gost lidera na tabeli i aktuelnog prvaka Srbije Zvezde, za kojom zaostaje svega četiri boda.

“Čitava sezona bi trebala biti riješena u deset dana. U Beograd na megdan Zvezdi idemo opušteno, da pružimo maksimum i ako odigramo kako znamo možemo se nadati i uspjehu. Zvezda je Zvezda, ali i mi imamo ambicije i adute. Potom nam slijedi prvi susret polufinala Kupa Srbije s Partizanom, gdje mislim da možemo proći renomiranog protivnika”, istakao je Haskić.

Prvi je strijelac Super lige s čak pet golova više u odnosu na prvog pratioca Ricarda Gomesa iz Partizana. Naglašava da je zimus imao ponuda za odlaskom iz Srbije, ali da je odlučio ostati i pokušati osvojiti trofej s Nišlijama.

“Bilo je ponuda na zimu, ali mislim da sam napravio dobar potez pošto sam odlučio ostati u Radničkom. Trenutno nemam ništa konkretno, ali kako se bude bližio prelazni rok vjerujem da ponuda neće manjkati, a onda ćemo vidjeti šta će se dogoditi”, kazao je Haskić, naglasivši:

“Laska mi što sam prvi strijelac lige, tačnije puno mi znači. Vjerujem u tim i sebe i nadam se najboljem mogućem finišu sezone. U Nišu mi je lijepo, dobro sam prihvaćen i to mi je trenutno najbitnije, mada moram biti iskren da maštam o kvalitetnom transferu na ljeto koji bi zadovoljio sve strane u eventualnom poslu”.

Smatra da nije prevelika razlika u kvalitetu između Super lige Srbije i Premijer lige Bosne i Hercegovine.

“I naša liga ide prema naprijed, samo nikako da jedan bosanskohercegovački klub napravi zapaženiji rezultat u Evropi, što čine iz Srbije Partizan i Zvezda godinama unazad. Mala je razlika u kvalitetu između naše i srpske lige, u koju se evidentno više ulaže. Pa, vidite kakve igrače klubovi dovode. Naprimjer, Crvena zvezda je angažovala fantastičnog Marka Marina, da ne govorim dalje… Uglavnom, nadam se da će jedan od klubova iz BiH u što skorije vrijeme izboriti plasman u grupnoj fazi nekog od evropskih takmičenja, a za takav iskorak sigurno trebaju zvučna pojačanja”, mišljenja je Haskić.

Nenad Lalatović za medije u Srbiji izjavio je kako je “Haskić igrač za reprezentaciju i da vjerujem da će ga selektor Robert Prosinečki pozvati u nacionalni tim BiH”.

“Drago mi je da me na bilo koji način povezuju s reprezentacijom BiH. Prija mi i priča da sam ‘tu negdje’. Ukoliko selektoru Prosinečkom budem potreban, vjerujem da će se kod trenera Lalatovića raspitati o meni. Nastupom za BiH ostvario bih dječački san i puno bi mi značilo u životu da obučem dres svoje drage domovine”, kazao je Haskić, dodavši kako prati svaku utakmicu reprezentacije BiH i da je veliki navijač Edina Džeke, Miralema Pjanića i njihovih kolega iz državnog tima:

“Ako budemo igrali kao prvo poluvrijeme protiv Grčke, uopšte ne sumnjam u plasman BiH na EURO 2020. Imamo izuzetno kvalitetne pojedince, ali i kolektiv i pokazali smo da se možemo nositi i s Grcima koji su odlični, pogotovo defanzivno. Šteta što se utakmica u Zenici okrenula u onom smjeru te završila 2:2. Međutim, vjerujem da će nam se sve vratiti u Grčkoj i da ćemo ih tamo dobiti. Posebno mi je žao što se Elvir Koljić povrijedio u prvom kolu kvalifikacija za EP protiv Armenije na ‘Grbavici’ (2:1 za BiH, op.a.) kada je dobio priliku da igra. Nadam se da će se brzo oporaviti i da će nastaviti tresti mreže protivnika u Rumuniji, te postati standardni reprezentativac BiH”.