Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

klub u problemima

Hoće li Želji biti zaplijenjena imovina?

grbavica uoci francuske1

Hasanbegović i Nurko klub su napustili 23. decembra 2021. godine, a Cernica i Sijerčić još su u klubu

Fudbalski klub Željezničar u velikim je problemima.

Dok ekipa igra sjajno na terenu i u vrhu je premijerligaške tabele, administracija je zakazala i napravila veliku štetu klubu koji je prošle godine proslavio stoti rođendan.

Kako saznaje Faktor, Željo nije ispoštovao potpisane sporazume sa Poreznom upravom Federacije BiH, zbog čega je navodno raskinut ugovor o reprogramu, a u tom slučaju slijedi prinudna naplata, odnosno pljenidba imovine kluba sa Grbavice.

Željezničar je 1. decembra 2021. godine potpisao Sporazum o odgođenom plaćanju dužnih javnih prihoda.

Sporazum je tada odobren bez garancija, s obzirom na to da Željo nije mogao ponuditi garanciju jer bi zapljena njegove imovine, odnosno stadiona, onemogućila kontinuirano poslovanje i u znatnoj mjeri smanjila obim privredne djelatnosti. Odgođeno plaćanje, tada je odobreno na period od šest mjeseci, sa krajnjim rokom uplate do 29. maja 2022. godine.

U međuvremenu, 24. marta, na prijedlog Federalnog ministarstva kulture i sporta, Vlada Federacije BiH je donijela zaključak kojim Poreznu upravu Federacije BiH (PUFBiH) zadužuje da za sportske kolektive i poslovne subjekte koji s njom imaju zaključene sporazume o plaćanju na rate dugovanja po osnovu javnih prihoda ili o odgođenom plaćanju, a zbog posljedica izazvanih COVID-19, odobri neplaćanje sporazumnih rata, odloženog poreznog duga i tekućih obveza u periodu do 31. decembra 2022. godine.

Uprkos tome, ljetos je Kantonalni porezni ured Sarajevo Općinskom sudu u Sarajevu podnio zahtjev za registrovanje zakonske hipoteke, nad imovinom Želje!? Navodno su Plavi uložili žalbu, ali iz kluba to nisu potvrdili.

“Sva Vaša pitanja odnose se na finansijsko poslovanje i aktivnosti kluba u saniranju posljedica lošeg poslovanja iz ranijeg perioda, među kojima i pitanje poreznog duga. Kao što vam je poznato iz ranijih saopćenja kluba, u toku su pregovori o strateškom partnerstvu sa više ponuđača, a realizacija istih u vezi je i s predmetom vaših interesovanja.

S tim u vezi, osim dosadašnjih javnih saopćenja kluba, svako dalje iznošenje detalja koji se odnose na finansijsko poslovanje i sanacije dugova, moglo bi po klub imati nesagledive štetne posljedice. Poštujuci princip transparentnosti u radu, klub će s realizacijom pregovora o strateškom partnerstvu vrlo brzo izaći sa saopćenjem, koje će obuhvatiti i odgovore na Vaša pitanja. U interesu kluba, odnosno daljeg neometanog rada na njegovoj konsolidaciji, molimo da uvažite i razumijete našu poziciju”, odgovorili su iz FK Željezničar na upit Faktora vezano za trenutnu situaciju u kojoj se klub nalazi.

U vrijeme kada je potpisam Sporazum o odgođenom plaćanju (1. decembar 2021. godine), predsjednik Upravnog odbora FK Željezničar bio je Nazif Hasanbegović, a direktor kluba Mustafa Nurko. Funkciju predsjednika Skupštine obavljao je Edin Cernica, a potpredsjednik Skupštine je Nedim Sijerčić.

Hasanbegović i Nurko klub su napustili 23. decembra 2021. godine, a Cernica i Sijerčić još su u klubu.