Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hollande: Za EURO angažirano dodatnih 3.000 zaštitara

euro 2016

Francuski predsjednik Francois Hollande još jednom je poručio da će Francuska učiniti sve kako bi ovogodišnje evropsko nogometno prvenstvo proteklo mirno i bez incidenata, dodavši kako je angažirano dodatnih 3.000 zaštitara.

– Odgoda EP-a nikada nije bila opcija. Želimo pokazati da sport, poput kulture i našeg načina života neće podleći pritisku i prijetnjama – poručio je francuski predsjednik gostujući na Institutu za sport i tjelesni odgoj (INSEP) u Parizu.

Hollande je naglasio kako su privatne firme već angažirale dodatnih 3.000 zaštitara, a proračun namijenjen osiguranju EP-a je povećan za 15 posto.

Naglasio je kako se očekuje da će utakmice EURO-a na stadionima pratiti 2,5 miliona ljudi, a još pet miliona ljudi će posjetiti navijačke zone koje će biti postavljene u 10 gradova domaćina.

– Evropsko prvenstvo će biti najbolji lijek i najbolji odgovor na sve oblike mržnje, straha, užasa i terorističke napade na Pariz i Bruxelles. Dobro ćemo brinuti o sigurnosti za vrijeme EP-a. To je naša dužnost i kod pitanja sigurnosti neće biti nikakvih kompromisa – dodao je Hollande.

Ipak, priznao je kako postoji rizik od novih terorističkih napada. ‘Stade de France’ u Parizu bio je jedan od ciljeva islamističkih militanata u novembru prošle godine kada je u koordiniranim napadima u Parizu ubijeno 130 osoba, a više od 350 je ranjeno. Broj žrtava bi svakako bio veći da je jedan od napadač uspio ući na stadion.

– Važno je ne popustiti pritisku, bit ćemo maksimalno budni kako bi evropsko prvenstvo prošlo u najboljem redu – zaključio je Hollande.

Evropsko prvenstvo traje od 10. juna do 10. jula.