Prijetnje vlaseničkom imamu: “Harem džamije bit će uzoran”

vlasenica dzamija

U najnovijem napadu na povratnike i zaposlenike Islamske zajednice u Bijeljini i Vlasenici, verbalne prijetnje danas su upućene Nurdinu ef. Grahiću, vlaseničkom imamu, dok je jučer prijećeno Enisi Okanović, mualimi iz Bijeljine, saopćio je muftija tuzlanski Vahid efendija Fazlović, javlja Anadolu Agency (AA).

“Efendija Grahić je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Vlasenica i on je i 5. marta i danas bio izložen uvredama i poniženjima od strane više nepoznatih osoba. Grupa mladića, u blizini gradske džamije u Vlasenici, uputila mu je psovke, spominjući njegovu majku i kćerku. Nakon toga je na društvenoj mreži objavljena prijeteća poruka u kojoj se navodi da će harem džamije u Vlasenici biti uzoran, a da će hodža biti upregnut da harem uzore zubima”, ističe muftija Fazlović.

U jučerašnjem verbalnom napadu, odrasla muška osoba je na autobuskoj stanici u Bijeljini vrijeđala i upućivala psovke mualimi Okanović.

“Uz upućivanje uvredljivih riječi i psovki, taj je muškarac veličao ratnog zločinca Radovana Karadžića, a svi incidenti su prijavljeni nadležnim policijskim stanicama. Ovim putem pozivamo Međureligijsko vijeće BiH da javno osudi ova uznemiravanja te da u saradnji s nadležnim institucijama doprinese zaustavljanju naglašenog ispoljavanja mržnje prema muslimanima u ovom dijelu BiH”, navodi se u saopćenju muftije Fazlovića.

Podsjećamo, 7. januara ove godine, na pravoslavni Božić, nepoznata osoba pucala je na Atik džamiju u mjestu Janja kod Bijeljine. Omer ef. Camić, glavni imam ove džamije, potvrdio je za AA da počinitelj ovog nedjela nije otkriven ni skoro tri mjeseca poslije.

“Taj dan, kada smo uočili rupe od metaka na džamiji, obavljen je uviđaj, a dolazili su i balističari iz Banjaluke. Kasnije se uključila i SIPA, no još uvijek se ne zna ko je pucao na džamiju”, izjavio je efendija Camić.