Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

romano objavio

Hrvat postaje najskuplji defanzivac u istoriji nogometa

gvardiol

Njemački klub će zaraditi četverostruko od onog koliko ga je platio Dinamu

Fabrizio Romano, najpouzdaniji izvor s tržišta nogometaša, pod egidom “ekskluzivno” javlja da je danas Chelsea službeno ponudio Leipzigu 90 miliona eura za hrvatskog reprezentativca Joška Gvaridola. Ističe da se “sada” očekuje realizacija transfera nakon što su klubovi daleko odmakli u pregovorima. Ipak, Romano dodaje da će Gvardiol do kraja ove sezone ostati u Leipzigu, a u Chelsea preći idućeg ljeta.

Gvardiol postaje najskuplji stoper ikad

Gvardiol tako sa samo 20 godina postaje najskuplji defanzivac u istoriji jer spomenutih 90 miliona eura bit će rekordan iznos plaćen za stopera. Mladi Hrvat s vrha skida dosadašnjeg rekordera Harryja Maguirea, za kojeg je Manchester United prije tri godine Leicesteru platio 87.1 milion eura. Iza Gvardiola ostaje i Virgil van Dijk, kojeg je Liverpool prije četiri godine platio Southamptonu 84.5 milliona eura.

Njemački klub će na Gvardiolu zaraditi četverostruko od onog koliko ga je platio Dinamu. Gvardiol je naime u Leipzig prešao uz odštetu od 18.8 miliona eura, navodi pouzdani Transfermarkt. I to prošlog ljeta, pa ga Leipzig tako brzo, ali i uz ogroman profit, prodaje dalje.

Dinamo dobiva bogatstvo od ovog transfera

Zagrebački Dinamo također sjajno zarađuje ovim transferom jer je u Gvardiolovom prodajnom ugovoru u Leipzig klauzula prema kojoj prvak Hrvatske dobiva 20 posto od Leipzigove zarade prilikom transfera ovog igrača u treći klub. S obzirom na to da Chelsea plaća Leipzigu za Gvardiola 90 miliona eura, Nijemci zarađuju 71.2 miliona eura. Dinamo dobiva 20 posto od tog iznosa, a to je 14.24 miliona eura. Podsjećamo, prodali su ga 18,8.