Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Footmercato"

Hrvati bi uskoro mogli imati najskupljeg stopera u istoriji fudbala

PXL_NORD_091222_97349724

Isti izvor navodi da je Leipzig dobio za Gvardiola službene ponude

Joško Gvardiol je, prema riječima legendi engleskog nogometa, privatizirao Svjetsko prvenstvo. Fenomenalnim igrama u Kataru mladi hrvatski stoper Joško Gvardiol (20), koji je ionako bio tražen, sada je natjerao tri velikana da Leipzigu pošalju ponude za Hrvata koji će postati najskuplji defanzivac u istroiji, piše Santi Aouna s “Footmercata”.

Isti izvor navodi da je Leipzig dobio za Gvardiola službene ponude.

Prva je ona Chelseaja, koji nudi odštetu od 90 miliona eura, zatim Manchester Uniteda, koji daje 95 miliona eura, te Manchester Cityja. Klub Pepa Guardiole za Gvardiola nudi čak 100 miliona eura plus bonuse. Spomenuti izvor navodi da je Bayern poslao službeni upit Leipzigu koliko traži za Gvardiola, ali da za razliku od engleskih klubova nije dao ponudu za njega. Aouna dodaje da Gvardiol želi u Englesku.

Gvardiol bi u slučaju da je tačna bilo koja od navedenih cifri transferom postao najskuplji defnazivac u istoriji. Srušio bi dosadašnjeg rekordera Harryja Maguirea, za kojeg je Manchester United prije tri godine Leicesteru platio 87 miliona eura. Leipzig bi na Gvardiolu mogao zaraditi pet puta više od iznosa za koji ga je prošle godine doveo iz Dinama.

Gvardiol je u Leipzig prešao uz odštetu od 18,8 miliona eura. Dinamo prema ugovoru s Leipzigom ima 20 posto od Leipzigove zarade prilikom transfera Gvardiola u treći klub. Ako bi ga Leipzig prodao “najjeftinije”, za spomenutih 90 miliona eura. Dinamu bi pripalo 20 posto od tog iznosa, a to je 14,24 miliona eura.

Gvardiolov agent Marjan Šišić tvrdi da još uvijek nema dogovora s nekim od zainteresiranih klubova.

“Što se tiče mogućeg transfera na ljeto 2023, ne žuri nam se i mogu razjasniti da nema nikakvih dogovora ni s kojim klubom. Naravno, puno vrhunskih klubova se zanima za njega, ali Joško ima dugogodišnji ugovor s Leipzigom i potpuno je sretan ondje. Nevjerovatno se razvija i igra vrlo dobro pod trenerom Marcom Roseom”, izjavio je Šišić, a prenosi Index.hr.