Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hrvatska reprezentacija kažnjena oduzimanjem boda

hrvatska kukasti krst

Hrvatski nogometni savez kažnjen je oduzimanjem jednog boda, dvije utakmice bez gledatelja i 100 hiljada eura kazne zbog incidenta s iscrtavanjem svastike na Poljudu!

Disciplinska komisija Evropskog nogometnog saveza (UEFA) kaznila je Hrvatski nogometni savez (HNS) oduzimanjem jednog boda u takmičenju kvalifikacija za EURO 2016., zbog “rasističkog ponašanja”, odnosno kukastog križa koji je bio vidljiv na travnjaku splitskog Poljuda tokom utakmice Hrvatska – Italija koja se igrala 12. juna ove godine, objavio je HNS.

Usto, HNS je kažnjen sa 100.000 eura, a iduće dvije domaće utakmice u UEFA-inim takmičenjima ponovno će igrati bez publike, kao što je bilo i protiv Italije. K tomu, UEFA je odredila HNS-u da preostale domaće utakmice u ovim kvalifikacijama ne može igrati na stadionu Poljud, a Hrvatskoj je u ovom ciklusu preostao još samo jedan domaći susret s Bugarskom.

Ovo je najteža kazna koju je HNS dobio od svog osnivanja.

Hrvatska je zbog izgreda huligana na utakmici Italija – Hrvatska u Milanu u novembru prošle godine bila kažnjena zatvaranjem jedne tribine i sa 80.000 eura, a zbog rasističkog ponašanja na susretu Hrvatska – Norveška igranjem pred praznim stadionom i sa 55.000 eura.

Hrvatska je usprkos oduzimanju jednog boda ostala na čelu grupe H sa 13 bodova, jednim više od druge Italije, a tri od treće Norveške.

Na EURO u Francuskoj plasirat će se dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake od devet grupa, te najbolja trećeplasirana, dok će ostali trećeplasirani u dodatne kvalifikacije.

Hrvatska će sljedeću utakmicu u kvalifikacijama igrati 3. septembra na gostovanju kod Azerbajdžana.