Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šta donosi novi Zakon o radu u FBiH?

rudnik

Vlada FBiH usvojila je danas Prijedlog novog Zakona o radu, koji bi se uskoro moga početi primjenjivati u FBiH, a koji je bio jedan od uslova za ulazak BiH u EU.

Sindikat je ogorčen novim Zakonom o radu, smatraju da je to robovlasnički zakon koji će Federaciju vratiti u srednji vijek, federalnu Vladu nazvali su izdajničkom a zbog novog Zakona o radu najavili su i proteste ispred Parlamenta FBiH.

[pull_quote_left]Novim Zakonom o radu u FBiH predviđeno je da poslove možete obavljati i izvan prostorija poslodavca, odnosno u kući radnika ili u nekom drugom prostoru koji radnik osigura, navode iz Vlade[/pull_quote_left]

Iz Vlade FBiH demantiraju takve tvrdnje sindikalaca. Za Vladu novi Zakon donosi promjene koje će osigurati bolji položaj radnicima, ali olakšati i samim poslodavicma. Konačno, tvrde iz Vlade, cijeli zakon usklađen je sa zakonima o radu razvijenih zemalja iz EU, pa im nije jasno zbog čega je sindikat digao toliku prašinu oko novog Zakona o radu u FBiH.

– Za razliku od susjednih zemljama, novi Zakon o radu u FBiH ne predviđa ugovor o radu na određeno vrijeme kao izuzetak i ne daje prednost zaključivanju ugovora o radu na neodređeno vrijeme. Zakonom je samo ograničeno trajanje ugovora na određeno vrijeme i utvrđeni uvjeti kada taj ugovor postaje, „prerasta“ u ugovor o radu na neodređeno vrijeme. Propisana je pisana forma ugovora i njegova obavezna sadržina – navode iz Vlade, dajući odgovor na pitanje o kolektivnom ugovoru, za kojeg sindikalci tvrde da će novim Zakonom o radu u potpunosti biti zanemaren.

Iz Vlade navode da su novim Zakonom uvedene mjere za podsticanje poboljšanja sigurnosti i zdravlja na poslu zaposlenih trudnica, porodilja i dojilja.

Novi Zakon o radu, tvrde iz Vlade dalje, višestruko će poboljšati prevenciju i zaštitu radnika od svakog oblika diskriminacije. Novi zakon, stoji dalje u objašnjenju, tretira čak i one koji tek zraže posao, pa jedan dio zakona govori i o njihovoj zaštiti od diskriminacije.

– Utvrđena je zabrana direktne i indirektne diskriminacije u odnosu na uvjete zapošljavanja, uvjete rada i prava iz radnog odnosa, obrazovanje i usavršavanje i otkazivanje ugovora o radu – tvrde iz Vlade.

vlada fbih3

Po novom Zakonu o radu propisana je i najniža starosna dob za zapošljavanje, utvrđeni su uvjeti za zapošljavanje maloljetnika i obaveza pribavljanja ljekarskog uvjerenje kojim dokazuje opću zdravstvenu sposobnost za rad i saglasnost zakonskog zastupnika.

Novim Zakonom o radu u FBiH predviđeno je da poslove možete obavljati i izvan prostorija poslodavca, odnosno u kući radnika ili u nekom drugom prostoru koji radnik osigura, navode iz Vlade.

Prijedlog zakona o radu koji je utvrđen na današnjoj 16. sjednici Vlade FBiH nalazi na web stranici Vlade FBiH www.fbihvlada.gov.ba, kao i tekst Zakona iz 1999. godine s izmjenama i dopunama.

Prijedlog Prijedlog zakona o radu možete pročitati OVDJE.