Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Teletović: Nisam izabrao da umalo umrem, kako bih se izvukao od igranja

Latvia vs Bosnia and Herzegovina

Kapiten košarkaške reprezentacije BiH Mirza Teletović danas je na press konferenciji obznanio odluku da neće nastupiti na predstojećem Eurobasketu koje će se od 5. do 20. septembra održati u Zagrebu, Berlinu, Rigi, Montpellieru i Lilleu.

Teletović se, osim na press konferenciji, bh. javnosti se obratio i putem društvenih mreža rekavši kako mu njegov novi klub Phoenx Sunsi nije dopustili nastup na Eurobasketu.

– Od svoje 17. godine igram za reprezentaciju i nikad me nije interesovalo koliko ima novca, gdje će biti pripreme, ko će igrati. Da selektor pozove 10 kadete i mene, ja bih se odazvao i igrao. Ovo nije moja odluka, već sam jednostavno primoran propustiti Euro. Phoenix je pristao na sve moje uslove i oni mene vide kao investiciju i jednostavno žele da me imaju u rosteru.

Naš najbolji košarkaš tvrdi kako je upravu Sunsa pokušao nagovoriti da mu dozvole nastup na Eurbasketu, ali mu oni nisu izašli u susret.

– Pokušao sam ih ubijediti kako je Euro dobar za mene, kako bih povratio formu, imao utakmica prije početka sezone, a rekli su samo kako ću i sa njima imati dovoljan broj utakmica. Borio sam se za plasman na Euro, igrao kvalifikacije i svi su vidjeli koliko mi je to bitno i meni je jako žao, jer nisam birao bolest, ona se jednostavno desila. Nisam izabrao da umalo umrem, kako bih se izvukao od igranja, poručio je Mirza dodavši kako mu je nastup na EP velika stvar.

– Morate shvatiti da je nastup na Euru velika stvar za mene, jer ja volim svoju zemlju i volim košarku, ali nekad ne utičemo na sve što se dešava okolo nas.