Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hurtić: Nismo favoriti protiv Željezničara

sarajevo press

Fudbaleri Sarajeva pred 107. vječiti derbi koji će se igrati u 26. kolu Premijer lige Bosne i Hercegovine dočekuju spremni i bez prevelike euforije. Almir Hurtić, šef stručnog štaba „bordo“ tima želi da njegov tim odigra čvrst i borbenu utakmicu, te pokuša doći do važne pobjede u borbi za Evropu. U isto vrijeme ne želi preuzeti ulogu favorita pred nedjeljni ogled na Olimpijskom stadionu „Asim Ferhatović Hase – Koševo“, koji će početi u 17 sati.

„Ne slažem se s mišljenjem pojedinaca da smo favoriti. Željezničar je doveo dosta dobrih i provjerenih igrača. U svakom slučaju više nego mi. Imaju iskusnu ekipu i na njima je pritisak da ostvare rezultat. Kada toliko uložite onda su očekivanja velika. Pokušavamo u ovoj polusezoni da dajemo priliku mlađim igračima, tako da s te strane mislim da nismo favoriti“, kaže Hurtić i dodaje:

„Potrebna je pobjeda objema ekipama u borbi za Evropu. To je utakmica u rezultatskom smislu sa istim motivima za oba tima. Nećemo igrati na neriješeno, jer nismo takva ekipa. Nećemo razmišljati u tom smjeru. Ako bude neriješeno i to je u redu. Pokušaćemo da odigramo čvrstu borbenu utakmicu i da pokušamo postići koji gol. Naravno, s druge strane da ne primimo niti jedan.“

sarajevo press11

Haris Duljević, kapiten Sarajeva svjestan je snage gradskog rivala, ali se nada da će s velikom željom i htjenjem uspjeti da dođu do velike pobjede. Za njega je ujedno i velika stvar što će po prvi put u derbiju biti kapiten Sarajeva.

„Uvezali smo četiri pobjede što nas je psihički podiglo. Nadam se da ćemo u istom ritmu nastaviti i u derbiju. Željezničar ima odlične igrače u sredini terena, ali i mi imamo adute. Željo igra dobro i ima rezultate, pa ulogu favorita prepuštam njima. Isto tako daćemo sve od sebe da ostvarimo što bolji rezultat u derbiju. Naša najveća snaga je igra prema naprijed. Nadam se da uz dosta truda i želje možemo do pobjede“, rekao je Duljević.

U dosadašnjih 106 prvenstvenih ogleda, sarajevski rivali su izjednačeni. Oba tima ostvarila su po 31 pobjedu, dok su 44 susreta završena bez pobjednika. Sarajevo je u blagoj prednosti kada je u pitanju gol razlika, koja je 123:120 u korist ekipa sa Koševa. Inače kada se uzmu ogledi i u ostalim takmičenjima nedjeljni duel na stadionu „Asim Ferhatović Hase – Koševo“ biće 123. po redu.

Akreditovano 35 stranih novinara 

Za 107. vječiti sarajevski derbi prema informacijama iz Fudbalskog kluba Sarajevo, za sada je akreditovano 35 stranih novinara. Najviše njih čak 21 iz Njemačke, a najvećoj utakmici bh. fudbala prisustovaće i novinari iz Makedonije, Austrije, Srbije i Hrvatske.