Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nefić: Radimo sve da skup Dobrovoljačkoj protekne bez problema

irfan nefic

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo poduzet će sve potrebne mjere kako bi obilježavanje 24. godišnjice stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, 3. maja, proteklo bez problema, rečeno je danas nakon sastanka članova Pododbora Vlade RS za obilježavanje značajnih historijskih događaja s predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), javlja Anadolu Agency (AA).

Portparol MUP-a KS Irfan Nefić kazao je nakon sastanka da će MUP KS-a i Policijska uprava poduzeti sve mjere i radnje kako bi obilježavanje proteklo bez problema.

“To je nama postao već uobičajni posao, međutim, ništa ne prepuštamo slučaju. Naši policijski službenici će izvršiti dodatne procjene, organizovat ćemo i saobraćaj tako da ne bude smetnji i nadam se da ćemo kao i prethodnih godina sve učiniti da sve prođe u najboljem redu i, svakako, građani KS-a će znati cijeniti naše napore”, istakao je Nefić.

Kako je kazao, o kontramitinzima ne bi volio govoriti, ali pripadnici MUP-a KS će osigurati sve skupove koji budu organizovani, kao i prethodnih godina.

Predsjednik Pododbora za obilježavanje značajnih istorijskih događaja Vlade Republike Srpske (RS) Velimir Dunjić kazao je kako se ove godine šesti put obilježava stradanje pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici.

“Kao i prethodnih godina, i ove godine 3. maja doći ćemo u Dobrovoljačku ulicu, položiti ruže, održati vjerski pomen i mirnom šetnjom odati dužno poštovanje prema ubijenim pripadnicima JNA u ovoj ulici”, istakao je Dunjić.

Kako je kazao, predstavnici Pododbora iz RS-a nemaju ništa protiv toga što će i ostale delegacije imati obilježavanje u Dobrovoljačkoj ulici.

“U saradnji sa policijom, bit će to koordinisano tako da neće dolaziti do preklapanja u terminu samog obilježavanja. Prošle godine je obilježavanje proteklo izuzetno korektno i bezbjedno i nema razloga da tako ne protekne i ove godine”, naglasio je Dunjić.

Prema njegovim riječima, policija i MUP KS-a su do sada vrlo profesionalno odrađivali svoj dio posla. Dunjić je poručio da je protokol isti kao i prošle godine te da “oni nikada u ovih šest godina nisu željeli da od ovoga prave spektakl”.

Kolona vojnih vozila JNA je, napuštajući Sarajevo, 3. maja 1992. godine, krenula iz kasarne na Bistriku u kojoj se nalazila komanda tadašnje Druge vojne oblasti JNA. Izlazak kolone iz grada prethodno je dogovoren u zamjenu za puštanje na slobodu dan ranije na aerodromu u Sarajevu kidnapovanog i zatočenog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića, kojeg su zarobili pripadnici JNA dok se vraćao sa mirovnih pregovora u Lisabonu. U okršaju branitelja Sarajeva i pripadnika bivše JNA u tadašnjoj Dobrovoljačkoj, prema podacima Tužilaštva BiH, stradalo je sedam, a ranjeno 14 osoba.

U jednom od posljednjih intervjua prije smrti 2002. godine, general Milutin Kukanjac, tadašnji komandant Druge vojne oblasti JNA, koji je i naredio povlačenje JNA iz Sarajeva, potvrdio je da je u Dobrovoljačkoj, 3. maja 1992, stradalo šest osoba.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u januaru 2012. obustavilo istragu protiv 14 osoba za slučaj „Dobrovoljačka“. Među njima su bili penzionisani general Armije RBiH Jovan Divjak i ratni član Prtedsjedništva RBiH Ejup Ganić. O slučaju „Dobrovoljačka“ stav je dao i Haški sud, koji je ustanovio kako je kolona JNA u Dobrovoljačkoj ulici bila „legitimna vojna meta“.

U nekadašnjoj Dobrovoljačkoj, danas Ulici Hamdije Kreševljakovića u Sarajevu, počast stradalim braniteljima Sarajeva kod mosta Drvenija svakog 3. maja odaju i veterani minulog rata i odbrane Sarajeva okupljeni oko Udruženja “Zelene beretke”.

Drugi i treći maj 1992. godine predstavljaju prekretnicu u odbrani Sarajeva i BiH u ratu 1992.-1995.