odredili pravila

I Austrijanci nastavljaju sezonu, samo oboljeli igrač ide u karantin

sturm (1)

U grupi u kojoj se timovi bore za prvaka utakmice će se igrati nedjeljom i srijedom, a kvalifikaciona grupa subotom i utorkom

Austrijanci su spremni za povratak fudbala. Tamošnja Bundesliga nastavit će se 2. juna, a profesionalni fudbal počet će već 29. maja finalom Kupa između Red Bull Salzburga i drugoligaša Austria Lustenau.

Na sjednici austrijske Bundeslige u srijedu navečer dogovoreno je da se 10 utakmica grupa prvaka i kvalifikacione grupe, po engleskom sistemu, odigra do 5. jula, nakon čega će slijediti tri utakmice za ulazak u Evropsku ligu.

U grupi u kojoj se timovi bore za prvaka utakmice će se igrati nedjeljom i srijedom, a kvalifikaciona grupa subotom i utorkom. Play-off polufinale odigrat će se 8. jula, a dvije finalne utakmice su zakazane za 11. odnosno 15. juli.

“Važno je da se lopta vraća na travnati teren”, poručio je predsednik Bundeslige Christian Ebenbauer.

Svi akteri će, prema tom planu, a to znači igrači i stručni štab, prije prvog zajedničkog treninga da se testiraju na korona virus.

Klupski ljekar morat će sprovoditi dnevno mjerenje temperature i voditi zdravstveni dnevnik igrača.

“Klubovi su jednoglasno odlučili da će sedmično sprovoditi testove na koronu, kako bi se osigurali”, objasnio je Ebenbauer.

U slučaju zaraze će samo oboljeli igrač morati u karantin, a ostatak ekipe morat će da smanji socijalne kontakte.