BiH

Tužilaštvo BiH

Hamza Labidi optužen da je više godina ratovao u Siriji na strani ISIS-a

14/05/2020

Optuženi Hamza Labidi tereti se da je više godina učestvovao na ratištima u Siriji u okviru formacija koje su djelovale u sastavu takozvanog ISIS-a, saopštili su iz Tužilašva BiH

Optuženi Hamza Labidi tereti se da je više godina učestvovao na ratištima u Siriji u okviru formacija koje su djelovale u sastavu takozvanog ISIS-a, saopštili su u četvrtak iz Tužilaštva BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Dodaje se da je tužilac iz Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH, podigao optužnicu protiv Labidija, rođenog 1998. godine u Zavidovićima, koji se nalazi u pritvoru.

Optuženi se tereti da je, sredinom 2014. godine, zajedno sa svojom porodicom, napustio teritoriju BiH, otputovao u Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu sa Sirijom, gdje se pridružio paravojnim formacijama, koje su djelovale u okviru struktura takozvanog ISIS-a, koji je odlukom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, proglašen terorističkom organizacijom.

“Istragom je utvrđeno da je optuženi, od 2016. godine, učestvovao u više oružanih formacija, sa kojima je učestvovao u borbama na području gradova Rakka i Haritan, da bi nakon pada i sloma ove terorističke organizacije, početkom 2019. godine bio zarobljen od pripadnika kurdskih snaga, te krajem 2019, izručen u BiH, gdje je lišen slobode i nalazi se u pritvoru“, navode iz Tužilaštva BiH.

Ističe se da se optuženi tereti da je počinio kazneno djelo – protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama te da je optužnica proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.