Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sastanak sa salčinom

Sattler: Zakon o javnim nabavkama uskladiti sa zakonodavstvom EU

respiratori

Sattler je naglasio bitnu ulogu Agencije za javne nabavke BiH, kao i to da će EU nastaviti da podržava proaktivno djelovanje u borbi protiv korupcije

Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU, i Đenan Salčin, direktor Agencije za javne nabavke BiH jučer su razgovarali o trenutnoj situaciji u vezi javnih nabavki, problema i zloupotreba koje su se pojavile, posebno u vrijeme krize izazvane koronavirusom te o trenutnoj opremljenosti i ljudskim resursima u agenciji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz Agencije za javne nabavke BiH u saopštenju objavljenom u četvrtak navode da je Salčin istakao da je agencija za vrijeme pandemije koronavirusa u okviru svojih ovlaštenja vršila kontinuirano praćenje postupaka javnih nabavki, te da se svakodnevno pregledavaju svi mogući izvori praćenja i da se djeluje u cilju zaštite interesa građana i sprečavanja zloupotreba.

Jedna od tema sastanka bila je i trenutno stanje sa nacrtom izmjena i dopuna zakona o javnim nabavkama. Sattler je istakao važnost usvajanja izmjena i dopuna zakona u cilju usklađivanja sa zakonodavstvom EU. Također naglašeno je da sve institucije trebaju dati svoj puni doprinos da nacrt zakona što prije uđe u zakonodavnu proceduru u parlamentu.

Sattler je naglasio bitnu ulogu Agencije za javne nabavke BiH, kao i to da će EU nastaviti da podržava proaktivno djelovanje u borbi protiv korupcije.

Na kraju sagovornici su razgovarali o preferencijalnom tretmanu u postupcima javnih nabavki koji prestaje 1. juna 2020. godine i čije bi produženje predstavljalo kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, zaključili su iz agencije.