Fudbal

potvrđeno

Iako u ratu, Ukrajinci sutra počinju fudbalsko prvenstvo

12/07/2022

U Ukrajini nije odigrana niti jedna utakmica otkako je Rusija u februaru izvršila brutalnu agresiju na tu zemlju

Ukrajinsko nogometno prvenstvo startat će 23. avgusta, ali bez navijača, a stadioni će biti opremljeni skloništima u slučaju oglašavanja sirena za zračnu opasnost, objavio je ukrajinski ministar sporta Vadim Guttsait.

U Ukrajini nije odigrana niti jedna utakmica otkako je Rusija u februaru izvršila brutalnu agresiju na tu zemlju.

Zadnji susreti igrani su u decembru nakon čega su klubovi otišli na tromjesečnu zimsku pauzu. Vodeća ekipa je bio Šahtar Donjeck sa 47 bodova iz 18 utakmica, a kijevski Dinamo je imao dva boda manje.

Nakon ruskog napada prvenstvo je, naravno, prekinuto, a niko nije proglašen prvakom. No, Šahtar će igrati u grupnoj fazi Lige prvaka, a Dinamo Kijev će se u drugom pretkolu Lige prvaka susresti s Fenerbahčeom. Šahtar će svoje domaće utakmice igrati u Varšavi, a Dinamo u Lodzu.

U objavi na Facebooku ministar sporta Guttsait je najavio kako prvenstvo starta 23. avgusta, kada se slavi Dan državne zastave Ukrajine, prenijela je Hina.

“Vrlo je važno nastaviti igrati nogomet, kao i druga nacionalna prvenstva, u Ukrajini”, rekao je.

“Nastavljamo se takmičiti i navijati. Nastavljamo se boriti i pobjeđivati. Ukrajinski će sport zaslužiti pobjedu na svim frontama i ne može ga se zaustaviti u napretku,” dodao je.

Prvo kolo na rasporedu je 23. avgusta, a prvenstvo će biti obilježeno strogim sigurnosnim pravilima. Utakmice će se igrati u Ukrajini, ali bez gledatelja.

“U blizini stadiona bit će skloništa u slučaju zračne opasnosti, opremljena po svim standardima. Dakle, ako dođe do zračne opasnosti, utakmice će se prekidati, a svi će se moći brzo i sigurno skloniti”, poručio je ukrajinski ministar sporta.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.