Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

osam u utrci

Objavljena imena svih kandidata za nasljednika Borisa Johnsona

torijevci kandidature

Britanska Konzervativna partija objavit će zvanično ime novog premijera, koji će zamijeniti Borisa Johnsona, 5. septembra nakon glasanja među članovima stranke prema pravilima koja su jučer dogovorena

Broj kandidata za lidera Torijevaca, ujedno i za premijersku funkciju u Velikoj Britaniji se smanjio na osam i njihova imena su večeras obznanjena.

Sir Graham Brady je pročitao imena kandidata koja će biti u prvom krugu glasanju koje je zakazano sutra.

Osobe koje bi mogle naslijediti Borisa Johnsona su Kemi Badenoch, Suella Braverman, Jeremy Hunt, Penny Mordaunt, Rishi Sunak, Liz Truss, Tom Tugendhat i Nadhim Zahawi.

FOTO: dailymail.co.uk

Britanska Konzervativna partija objavit će zvanično ime novog premijera, koji će zamijeniti Borisa Johnsona, 5. septembra nakon glasanja među članovima stranke prema pravilima koja su jučer dogovorena.

Glasanja počinju već u srijedu. Kandidati će trebati podršku 20 zastupnika kako bi ušli u prvi krug, a još 30 zastupnika morat će ih podržati u četvrtak ako žele ući u drugi krug.

Održat će se niz glasanja s eliminacijom najlošije plasiranog kandidata dok ne ostanu dva. Posljednja dva će ići dalje u glasanje članova stranke putem pošte, koje će se održati diljem Ujedinjenog Kraljevstva. Novi čelnik Konzervativne stranke bit će objavljen 5. septembra i potom će postati premijer Velike Britanije.