Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pružio podršku

Ibrahimović poslao poruku fudbaleru koji je javno priznao da je gej

Cavallo je priznao da je skupljao hrabrost da izađe u javnost sa svojom intimom

Australski nogometaš Josh Cavallo otkrio je u srijedu da je homoseksualac te tako postao prvi aktivni nogometaš u australskom prvenstvu koji je to učinio.

Malo je profesionalnih nogometaša javno otkrilo svoju homoseksualnost, a u pravilu su to činili kada bi završili profesionalnu karijeru da bi izbjegli homofobne napade navijača. Prvi je to učinio Englez Justin Fashanu tokom ‘90-ih. Po završetku karijere počinio je samoubistvo.

Bivši igrač Newcastle Jetsa Andy Brennan je 2019. godine otkrio da je homoseksualac i tako postao prvi aktivni nogometaš koji je progovorio o svojoj seksualnosti. Javno je istupio i Thomas Hitzlsperger, čovjek koji je 52 puta nosio dres njemačke reprezentacije. Napravio je to nakon karijere i tako postao prvi istaknuti nogometaš u historiji koji je javno priznao da je homoseksualac.

Cavallo je priznao da je skupljao hrabrost da izađe u javnost sa svojom intimom.

Kad je to uradio, podrška je stigla sa svih strana. Javili su mu se najjači klubovi svijeta, među njima Barcelona, Juventus, Liverpool, Arsenal…, a podršku je dobio i od mnogih svjetski poznatih igrača pa su ga tako zbog hrabrosti istaknuli Rio Ferdinand, David de Gea, Raphael Varane, Antoine Griezmann, Gerard Pique…

Javio se porukom i Zlatan Ibrahimović.

“Ti si šampion. Fudbal je za sve. Izrazito poštovanje.”