James McClean

Igrač Stokea objavio zastrašujuću poruku koju je dobio na Instagramu (FOTO)

Kao odgovor na zlostavljanje, McClean je u petak je objavio podužu izjavu

Fudbaler James McClean objavio je na društvenim mrežama užasnu prijetnju smrću koju je dobio jednog korisnika ove mreže.

31-godišnji krilni igrač Stoke Cityja podijelio je na Instagramu snimku zaslona jednog korisnika koji mu je slao privatne poruke nazivajući ga “riđokosim glupanom”.

“Ne tjerajte me da ti zapalim kuću i da spalim sve u njoj”, stoji u drugoj poruci.

Kao odgovor na zlostavljanje, McClean je u petak je objavio podužu izjavu.

Međunarodni predstavnik Republike Irske rekao je: “Udario sam glavom o zid, ali izgleda da to ionako radim već duže vrijeme, tako da još jedan neće učiniti razliku.

“Toliko izvještavanja u proteklih nekoliko sedmica o diskriminaciji i njenoj osudi u medijima, igračima, bivšim igračima itd. Što je sjajno vidjeti jer je to pogrešno i idioti bi trebali biti odgovorni za svoje postupke i riječi jer niko ne bi trebao biti podvrgnut maltretiranju.

“Nedavno sam javno istaknuo zlostavljanje na društvenim mrežama i kao odgovor dobio tišinu!

“Ako vas vrijeđa što to kažem, onda vam to možda nešto govori: ‘Mi nismo kriminalci, mi smo Irci! To je zločin za koji smo optuženi …'”

Instagram je prošle sedmice najavio planove da kažnjava korisnike koji šalju poruke koja sadržava govor mržnje.

Platforma za društvene medije, u vlasništvu Facebooka, potvrdila je da bi računi mogli biti uklonjeni s Instagrama kao mjera protiv zlostavljanja.

Zvijezde Manchester Uniteda Marcus Rashford i Anthony Martial bili su izloženi užasnom rasističkom zlostavljanju na društvenim mrežama.

Junak Arsenala Ian Wright također je iskazao svoje razočaranje u borbi protiv rasizma ranije ovog mjeseca nakon što je irski tinejdžer koji ga je rasno zlostavljao izbjegao krivičnu presudu.