Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Igračice SFK 2000 Sarajevo izdržale napade Ruskinja (FOTO)

Bez golova u prvom poluvremenu utakmice SFK 2000 – Rossiyanka
Foto: Fena

Nogometašice SFK 2000 Sarajevo i ruska Rossiyanka odigrale su na stadionu ”Asim Ferhatović Hase” u Sarajevu meč bez golova, u prvoj utakmici šesnaestine finala Lige prvaka.

Favorizovane Ruskinje, koje u svom sastavu imaju 11 reprezentativki Rusije i pet igračica koje brane boje drugih zemalja, agresivno su ušle u ovaj susret u želji da nametnu svoj sistem igre, ali prvakinje BiH su početkom utakmice bile ravnopravan protivnik.

U prvim minutama susreta gledaoci su na stadionu ”Asim Ferhatović Hase” mogli vidjeti nekoliko dobrih šuteva u okvir gola s obje strane, ali mreže su mirovale. Ruskinje su napadale, a izabranice Samire Hurem kontranapadima pokušavale ugroziti gol Yulie Grichenko.

Igračice SFK 2000 Sarajevo izdržale napade Ruskinja

Domaće nogometašice su od 20. do 25. minuta imale nekoliko obećavajućih napada, ali nisu uspjele savladati odbranu Rossiyanke. Napadi bh. tima uglavnom su počinjali od raspoložene Merjeme Medić.

U 33. minutu Ruski tim je imao odličnu priliku za vodstvo, ali udarac iskosa Jose Nahi nije bio precizan. Već u sljedećem minutu predstavnice BiH prijete nakon ubačaja iz slobodnog udarca, a Medić iz okreta šutira i promašuje gol.

Igračice SFK 2000 Sarajevo izdržale napade Ruskinja

Deset minta prije kraja prvog poluvremena ekipe su se smjenjivale u prilikama, a već u 36. minutu golmanka SFK Almina Hodžić brani udarac Gabrielle Onguene. Dva minuta kasnije ista igračica glavom pogađa stativu gola SFK 2000.

Ruskinje su pred kraj prvog poluvremena bile opasniji protivnik na terenu.

U 48. minutu nova odlična prilika za Rossiyanku koju ponovo nije uspjela iskoristiti Onguene. Naime, nakon dobrog dubinskog pasa, Onguene se našla ”oči u oči” s Hodžić koja uspjeva odbranit udarac ruske nogometašice.

Igračice SFK 2000 Sarajevo izdržale napade Ruskinja

Već u narednom napadu prijete Sarajke, a udarac Armise Kuč nije bio precizan. Ruskinje su u narednom minutu ponovo imale priliku nakon kornera, Ekaterina Dmitrenko je šutirala, ali golmanka Hodžić dobro reaguje i otklanja opasnost.

Rossiyanka je imala najbolju priliku na utakmici u 65. minutu, kada je nakon dobro iskobinovanog napada prečku pogodila Elena Terekhova. Kako se bližio kraj meča Ruskinje su pojačavale napade i sve više prijetile Almini Hodžić, kojoj je zbog učestalih sudara s ruskim igračicama u dva navrata morala biti ukazana pomoć.

Igračice SFK 2000 Sarajevo izdržale napade Ruskinja

U posljednjih dvadeset minuta utakmice SFK 2000 se uglavnom branio od napada Ruskinja koje su željele doći do pogotka i već u prvom meču napraviti veliki iskorak ka osmini finala takmičenja.

Iako su Ruskinje imale još nekoliko prilika i šuteva u ovir gola, promjene rezultata nije bilo, a SFK 2000 je uspio sačuvati aktivan rezultat pred revanš koji će biti odigran 13. oktobra u Khimkiju.