Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čudo sa sjevera

Ima samo 20 godina, odigrao 126 utakmica i postigao čak 83 gola

Erik Sorga

Iako ima tek 20 godina, Sorga je za Floru skupio već 126 zvaničnih utakmmica i postigao 83 gola

Estonska liga je nepoznanica za većinu. Istina, imali su i naši klubovi susreta u prektolima EL sa klubovima iz ove baltičke države, ali malo ko će nabrojati više od tri kluba (Flora, Trans Narva, Levadia), osim možda onih najzagriženijih kladionačara.

Ni neke poznate fudbalske zvijezde nisu imali. U novije vrijeme tu je Ragnar Klavan, koji je imao epizodu u Liverpoolu, a možemo se prisjetiti Andresa Opera, koji je skupio 134 utakmice za estonsku reprezentaciju, što ga čini i jednim od reprezentativnih rekordera u svijetu fudbala.

Ipak, iz ove baltičke države poznate po košarci i nordijskom trčanju, dolazi najefikasniji napadač u Evropi, Da, dobro ste pročitali. Naime, Erik Sorga je 20-godišnjak koji je ove sezone na 28 utakmica zabio 25 golova za Floru, a golove postiže svako 60. minuta. I niko u Evropi nije ispred njega.

Tu nije kraj. Iako ima tek 20 godina, Sorga je za Floru skupio već 126 zvaničnih utakmmica i postigao 83 gola. Za estonsku reprezentaciju je odigrao tri utakmice i zabio pogodak u tekućim kvalifikacijama, a za mlađe selekcije je ksupio čak 48 mečeva na kojima je postigao 14 golova.

Norveški Rosenborg je imao na radaru Sorgu još kao tinedjžera, a dobijao je pozive da se priključi i akademiji Spartaka iz Moskve. Obzirom na partije i na ove nevjerovatne brojke, Oper, a i Klavan bi uskoro mogli pasti u zaborav kada je u pitanju estonski fudbal. Jendom su Estonci igrali baraž za EURO. Sjećamo ih se kao i redovnih mušterija naše selekcije u kvalifikacijama, ali izgleda da dolaze neke nove fudbalske priče iz ove države, a u glavnoj ulozi je Erik Sorga, mladić koji je pokazao da zna igrati lopte.