Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Imamo li već najveći promašaj ljetnog prelaznog roka?

martial united

Vrhunac prelaznog roka ovog ljeta bio je transfer Francuza Anthonyja Martiala (19) iz Monaca u Manchester United. Martial je tako postao najskuplji tinejdžer u istoriji nogometa, a United ga je platio Monacu 50 miliona eura. Ta bi cifra s ostvarenim bonusima na kraju mogla narasti na vrtoglavih 80 miliona eura.

Mladi Francuz je postao treći najskuplji Unitedov igrač, odmah iza
Angela Di Marije i Juana Mate.

martial1

“Znam što me ovdje čeka, ali spreman sam. Sretan sam jer sam došao u veliki engleski klub. Nakon razgovora s trenerom Van Gaalom znam da me čeka još napornog rada”, kazao je mladi napadač po dolasku na Old Trafford.

Mnogi su skeptični kada je isplativost Martiala u pitanju. Dosta je onih koji smatraju da je to prilično rizičan posao.

Primjerice, Van Gaal je želio Marca Reusa iz Borussije Dortmund, ali je odbio da 70 miliona eura. Navodno je bio spreman platiti desetak miliona manje. Reus jeste skup, ali Reus je provjeren i dokazan igrač.

Najskuplji nogometni tinejdžeri nekad su bili Wayne Rooney (27 miliona eura uz bonuse do 37 miliona eura), te Sergio Ramos (25 miliona eura).

Do prošle godine tinejdžerski rekord u transferima držao je s 37 miliona eura (plus bonusi) Luke Shaw, koji je prešao iz Southamptona u Manchester United.

Louis van Gaal ovog ljeta doveo je šest nogometaša koje je platio ukupno 140 miliona eura, a klub je napustila cijela jedna ekipa, Lindegaard, Rafael, Evans, Blackett, James, Cleverley, Nani, Di Maria, Januzaj, Van Persie i Hernandez.